Home / Ostatné / More a jadrové testy

More a jadrové testy

Bolo to v septembri 1963, kedy sa Veľká Británia, Sovietsky zväz a Spojené štáty dohodli na všeobecnej zmluve o zákaze vojenského využívania jadrových zbraní vo vesmíre, atmosfére, pod zemským povrchom i pod vodou. Táto dohoda sa však nevzťahovala na jadrové testy, ktorých od roku 1945 do súčasnosti prebehlo viac ako 2000. Veľká časť týchto testov mala za následok nevyspytateľné podmorské explózie.

Nukleárne explózie pod vodou sú omnoho nebezpečnejšie ako tie atmosférické, tvrdia vedci. Medzi nepredstaviteľné apokalypsy, pod ktoré sa podpísali práve jadrové testy, sa zaraďuje aj testovanie na korálovom atole Fangataufa vo Francúzskej Polynézií v roku 1970. Dodnes na tomto atole prebehlo cez 200 ďalších atómových testov. Tí, ktorí boli pri testoch osobne prítomní tieto spomienky nikdy nevymažú z pamäte. Čo videli a ako reagovalo ich srdce počas výbuchov, zostáva dobre utajované. Francúzska vláda zverejnila kompletný zoznam všetkých jadrových testov, z ktorých je zrejmé, že minimálne pri troch došlo k výraznému poškodeniu životného prostredia.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=3dO2qMYcHoU’]

Historicky prvý a zároveň najznámejší testovací výbuch sa odohral v roku 1946 pri tichomorskom atole Bikini. Detonácia zhruba 30 m pod morom bola síce asi dvakrát silnejšia ako Hirošima, ale v porovnaní s ďalšími testami išlo iba o akési zatrasenie sa pohára s vodou.

Vlna ženúca sa všetkými smermi, ktorá vzniká po výbuchu je fatálnym nebezpečenstvom pre živé organizmy. Pri pozemnej explózií dokáže vzduch rozriediť väčšinu explozívnej energie. Voda sa však z fyzikálneho hľadiska nedá stlačiť. Pri podmorskom výbuchu nedokáže vodná masa energiu absorbovať a musí sa s ňou sama vydať na ničivú cestu.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=EniBqALyAEA’]

Spojené štáty sa neslávne „vyznamenali“ akciou s názvom „Mike”, ktorá sa odohrala 1.novembra 1952, kedy na atole Enewetak na Marshallových Ostrovoch previedli jadrový test. Výsledok bol rovnaký akoby zapálili 10 miliónov ton TNT, alebo 700-krát väčšia ako sila atómovej bomby nad Hirošimou. Atol Enewetak jednoducho zmizol.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=V6qj7OX298Y’]

Za jadrový výbuch, ktorý sa previedol v najväčšej hĺbke sa považuje operácia Wigwam. V roku 1955 americká armáda vykonala test v hĺbke 660 m pod hladinou Pacifiku.

Od roku 1963 pribudli ďalšie krajiny disponujúce jadrovou výbavou. V roku 1996 bola podpísaná zmluva, ktorá sa už vzťahovala i na jadrové testy. No na listine sa neobjavili všetky dôležité podpisy. India, Pakistan a najmä Severná Kórea túto zmluvu dodnes nepodpísali. USA ju síce podpísala, no neratifikovala. Zmluva nadobudne platnosť až keď ju podpíše všetkých 44 zainteresovaných štátov. Čína, Egypt, Izrael a Irán síce tiež podpísali, ale rovnako ako USA neratifikovali, čo vlastne znamená, akoby sa z nej vyčlenili. A jadrové testy “veselo” pokračujú ďalej.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu