Home / Bývanie / Pre kreatívne duše – renovácia starého nábytku

Pre kreatívne duše – renovácia starého nábytku

Pre kreatívne duše – renovácia starého nábytkuAk máte trpezlivosť a ste manuálne zruční, vyskúšajte zrenovovať starý nábytok. Nielenže získate do domu nový originálny kúsok nábytku, ale vás tiež bude hriať pocit z vlastnoručne obnoveného kúska. Možno nebude tak dokonalý ako z obchodu, ale o to viac zaujme na prvý pohľad. Aký je postup pri renovácii starého nábytku?

Čo budete potrebovať

Okrem pracovného oblečenia, rukavíc, okuliarov a respirátora si zaobstarajte brúsny papier alebo elektronickú brúsku. Na vyrovnanie nedokonalostí povrchu nábytku kúpte tmel. Ten predávajú v predajniach farby laky podobne ako lak proti parazitom, ktorým je nutné povrch ošetriť. Konečná úprava nábytku sa realizuje natieraním farby. Pozor na to, že nejde o klasickú farbu na maľovanie stien. Farba na stenu je odlišná od farieb na drevo.

Náš tip: Ak nie ste trpezliví, môžete starý nábytok renovovať pomocou tapety. Samolepiace tapety sa na povrch lepia jednoducho a rýchlo. Samozrejme, že nikdy nenahradia vzhľad lakovaného a farbeného nábytku.

Renovácia nábytku v krokoch

Pre začiatočníkov odporúčame renovovať ako prvé menšie kúsky nábytku – stolčeky, stoličky, poličky. Osvojíte si techniku a vycibríte cit pre úpravu povrchu. Ak sa pustíte do renovácie veľkých kusov nábytku, budete ho musieť rozložiť, aby ste sa dostali do každej štrbiny.

1. Odstránenie pôvodného náteru

Najskôr musíte z dreva odstrániť starý náter. Najjednoduchšie je použiť elektrickú brúsku. Lacnejším variantom je obrúsenie povrchu brúsnym papierom s hrubším zrnom. Na dobrúsenie jemných nerovností sa používa sklený papier.

2. Dorovnanie nedokonalostí

Starý nábytok bude mať v štruktúre praskliny a iné nedokonalosti, ktoré odstránite pomocou tmelu. Tmel je možné zakúpiť v rôznej farbe, aby splýval s farbou dreva. Do prasklín sa farebný tmel nanáša špachtľou.

3. Nanesenie laku alebo farby

Pred farbením nábytku je nutné povrch ošetriť špeciálnym prípravkom, ktorý zabráni tvorbe plesní alebo napadnutiu dreva parazitmi. Pri poslednom kroku renovácie máte na výber dve možnosti. Buď len obnovíte starý povrch nábytku prírodným odtieňom laku či moridla, alebo nanesiete novú farbu. Farba sa na nábytok nanáša v niekoľkých vrstvách podľa sýtosti.