Home / Cestovanie / Kroky, ktoré vám pomôžu vybrať štvorkolku

Kroky, ktoré vám pomôžu vybrať štvorkolku

Kroky, ktoré vám pomôžu vybrať štvorkolku

Motoristický svet je rozmanitý a každý milovník silných strojov túži mať doma v garáži jeden kúsok z každého dostupného vozidla. Ak ste sa práve rozhodli obohatiť svoju zbierku o štvorkolku, iste sa rozhodujete, ktorá sa vám najviac zíde. Mať zbierku je síce fajn, ale dôležité je i to, aby ste vozidlo dokázali maximálne využiť. Tieto kroky vám pri výbere štvorkolky pomôžu nájsť správnu cestu.

Krok prvý – na čo štvorkolku potrebujem

Vedeli ste, že štvorkolky sa delia do troch základných skupín podľa ich využitia? Ide o úplne iné stroje ako sú motorky či trojkolky, u ktorých je účel jasný – preprava z bodu A do bodu B a poriadna zábava. Štvorkolky sú v tomto smere trochu iné. Niektoré z nich sú určené na zábavu a iné sú veľmi praktickým i multifunkčným pomocníkom. Na relax po práci slúžia športové štvorkolky tzv. quad. Ich nižšie a širšie telo je predurčené k tomu, aby sa vám na nich dobre jazdilo po extrémnom, lesnom teréne. Pracovné resp. úžitkové štvorkolky sa predávajú pod názvom ATV. Úžitkovú štvorkolku zaručene musíte vlastniť, ak ste majiteľom farmy alebo máte obrovskú záhradu. Tento model štvorkolky poorie, pokosí, zaseje či odhrnie sneh s pomocou rôznych prídavných zariadení. V prípade, že prioritne potrebujete štvorkolku na prevoz nákladu, tak si kúpte nákladnú tzv. UTV štvorkolku.

Krok druhý – kde budem so štvorkolkou jazdiť

Ste zanietený poľovník a potrebujete vozidlo, ktoré sa prederie medzi stromami, nerobí mu problém prebrodiť bahno či preskočiť vetvy? Jasnou voľbou je pre vás ATV side by side štvorkolka. Jej krytá kabína pre dvoch i viac pasažierov je zárukou, že vám na poľovačke nebude zima ani počas tuhých mrazov. Vlastníte kus lesa a často prevážate drevo? Vyberte si nákladnú štvorkolku, ktorá podobne ako úžitková disponuje kabínou. Na prácu v lese máte ľudí a často sa stane, že sa nudíte? Zaobstarajte si športovú štvorkolku, ktorá driftuje jedna radosť. Potrebujete jazdiť aj po diaľnici? Zamerajte sa na štvorkolky homologizované pre jazdu vo vyššej rýchlosti.

Krok tretí – čo od štvorkolky očakávam

Z uvedených informácií je jasné, že podľa typu dokáže štvorkolka slúžiť na milión spôsobov. Nečakajte však od nej, že po pevných cestách bude jazdiť ako kráľovná a vyrovná sa automobilu či motorke. Štvorkolky sú skrátka stavané na to, aby bojovali s náročným terénom, aby skákali a robili ťažkú prácu. Na jazdu po spevnených vozovkách si radšej kúpte iné vozidlo.