Home / Bývanie / Zelená strecha – pozitívna zmena pre vás a klímu

Zelená strecha – pozitívna zmena pre vás a klímu

Vegetačné strechy sa tešia čoraz väčšej popularite. Okrem svojich estetických vlastností, prinášajú majiteľom aj ekonomické benefity. Rozmýšľate nad ekologickým riešením úspory peňazí? Prečítajte si, aké kladné vlastnosti majú zelené strechy a ktorý druh by ste si mali vybrať vy.

Zelená strecha a jej benefity

Aktuálna klimatická situácia odráža následky globálneho otepľovania. Klimatické podmienky sa menia, čo vplýva na ľudstvo a životné prostredie. Zásadná výhoda využívania zelenej strechy je kvalitnejšia mikroklíma, ktorá minimalizuje teplotné výkyvy vo vnútri budovy počas ročných období. Vďaka množstvu flóry taktiež podporuje rozmanitosť okolia. Oceňovaný benefit pre majiteľov predstavuje minimalizovanie plytvania vodou. Zelená strecha je investícia, ktorá ušetrí peniaze a zlepší prostredie.

Využívanie vegetačných striech nie je len aktuálnym riešením. Pozitívne vlastnosti boli objavené už dávno. Ľudia poznajú schopnosť zelenej strechy izolovať teplo storočia. Trávnaté plochy na streche sa využívali v severských krajinách pre udržanie tepla v interiéri. V teplých klimatických oblastiach slúžili naopak pre reguláciu teploty. Benefit v podobe tepelnej izolácie sa aktívne využíva aj dodnes. Zelená strecha kladne ovplyvní energetické náklady.

Den Helder, Netherlands. June 2022. Environmentally friendly roofs in a residential area in Den Helder. High quality photo

Cena zeleného riešenia

Vytvorenie trávnatej plochy na streche budovy ovplyvňujú viaceré faktory. Rozhodujúci je predovšetkým typ strechy a rozloha. Vo firme GAMAT postupuje cena za m² od 72 € a vyššie. Napriek tomu, že náklady sa spočiatku zdajú vysoké, ich návratnosť je do budúcna veľmi efektívna.

Ponúkané druhy

Typ vybranej strechy určuje cenový výpočet prevedenia. Základné dva typy, na ktoré realizácie delíme sú intenzívne vegetačné strechy a extenzívne strechy. Využívanie je univerzálne pre strechy s rovným a šikmým povrchom. V akých vlastnostiach sú riešenia rozdielne?

Intenzívne vegetačné strechy

Daný typ zelenej strechy predstavuje alternatívu, ktorá si vyžaduje viac starostlivosti. Vzhľadom na vyšší počet rozmanitých druhov rastlín, je potrebné počítať s väčšou mierou záujmu o pestovanie. Súčasťou týchto aktivít je nie len samotné polievanie, ale aj zastrihávanie a výživa v podobe hnojiva. Výsledok v podobe rozmanitých rastlín a kríkov, ktoré vytvoria príjemné prostredie, stojí za to.

Extenzívne vegetačné strechy

Výhody tejto zelenej strechy potešia najmä majiteľov, ktorí hľadajú vegetačnú strechu s minimálnou údržbou. Jednoduchosť celého procesu spočíva v zasadení odolných rastlín, ktoré nemajú problém s teplom ani zimou. Okrem toho, že nevyžadujú polievanie, strihanie alebo hnojivovú výživu, dokážu vytvoriť estetický vzhľad.