Home / Nezaradené / Divy prírody vytvorené sopkami

Divy prírody vytvorené sopkami

Naša zemeguľa je bohatá na dych berúce prírodné scenérie. Či sa už jedná o majestátne končiare hôr, šíre panorámy azda nikdy nekončiaceho oceánu, či pohľad na peknú Slovenku niekde na chorvátskej pláži. Každý si vyberie to svoje, avšak, zamysleli ste sa niekedy, ako niektoré z nich vznikli, aký majú pôvod? Ak nie, dnes vás zavedieme do oblastí, ktoré majú jedného spoločného menovateľa. A tým menovateľom sú sopky!

 

 

Bora Bora. Vedeli ste, že aj nádherné ostrovy, pýšiace sa aj pomenovaním „najkrajšie ostrovy sveta“ sú sopečného pôvodu? Kedysi na mieste vyhasnutej sopky trónila hora vysoká viac ako 5 400 metrov, avšak len do doby, keď ju mohutná sopečná erupcia „neokresala“ na dnešných 725 metrov. Okolo sa rozprestiera lagúna s očarujúcim tyrkysovým zafarbením. Bora Bora okrem svojej krásy zaujme i tým, že v čase 2. svetovej vojny plnila aj funkciu akejsi tankovacej základne, na ktorej si palivo dopĺňala armáda USA na ceste do Austrálie a Nový Zéland.

Ilustračný obrázok

 

Pamukkale, Turecko. Miesto, ktoré ste možno zahliadli v ponuke cestovných agentúr nie je iba miestom na fotografovanie, ale dokonca môže slúžiť ako miesto pre kúpeľné účely! Pamukkale je oblasťou, v ktorej zo zeme vyvierajú horúce pramene, ktorých teplota je stabilných 37°C. Voda vyviera a následne steká v kaskádách po terasách, v ktorých sa zachytáva a je miestom na oddych, či kúpanie pre návštevníkov tohto očarujúceho miesta. Terasy, ako môžete vidieť na fotografiách sú zväčša biele, prítomnosť iných minerálnych látok ich ale môže sfarbiť aj na žlto alebo hnedo. Negatívom je vysoká miera cestnej premávky, ktorá znečisťuje ovzdušie, čo vplýva na Pamukkale ako také. Uvidíme, ako dlho zostane aspoň v takej podobe, ako v súčasnosti.

 

Rotorua, Nový Zéland. Oblasť, v ktorej sa odohrávajú najdôležitejšie geotermálne aktivity je miestom, na ktorom hrozila sopka Tarawera. Po jej explózií na konci 19. storočia sa celá oblasť obnovila a na jej mieste dnes možno obdivovať jazierko Champagne (na prvom obrázku). Toto miesto je charakteristické syčaním, zápachom, neustálym hlukom, či výbuchmi. Horúce pramene, jazerá bublajúceho bahna, gejzíry, či iné úkazy sú tu prirodzenou súčasťou prostredia. Zaujímavosťou je jediný horúci vodopád na svete, ktorý sa nachádza vo východnej oblasti Rotoru-y.

Chceli by ste objaviť aj iné oblasti, o ktorých veľa neviete, avšak sú tak zaujímavé, že chcete niečo viac o nich zistiť? Neváhajte a napíšte nám, možno nabudúce v článku nájdete svoje prianie.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: sxc.hu