Home / Bývanie / Ako fungujú prietokové ohrievače vody: Môžete vďaka nim ušetriť za energiu?

Ako fungujú prietokové ohrievače vody: Môžete vďaka nim ušetriť za energiu?

Ako fungujú prietokové ohrievače vody: Môžete vďaka nim ušetriť za energiu?Prietokové ohrievače vody sú stále obľúbenejšie v mnohých domácnostiach po celom svete.  Niet sa čomu čudovať. Tieto zariadenia prinášajú rad výhod v porovnaní s tradičnými zásobníkovými ohrievačmi. Ale ako presne fungujú a je pravda, že môžete vďaka nim ušetriť za energie? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Ako funguje prietokový ohrievač vody?

Prietokový ohrievač ohrieva vodu priamo a okamžite, keď prechádza cez zariadenie bez toho, aby ostala v zásobníku. Pri otočení kohútika studenú vodu ohrievajú elektrické špirály alebo plynový horák a teplú vodu máte na počkanie.

Výhody prietokových ohrievačov vody

  • Nepretržité dodávky teplej vody: Na rozdiel od zásobníkových ohrievačov, ktoré môžu vyčerpať zásoby vody a nejaký čas im trvá, kým sa voda znova ohreje, prietokový ohrievač vody poskytuje teplú vodu neustále. Stačí mu na to len studená voda a tepelná energia.
  • Menšie rozmery: Prietokové ohrievače sú kompaktné, takže ide o ideálne riešenie do menších bytov, garsóniek, chatiek alebo budov s obmedzeným priestorom.
  • Žiadne tepelné straty: V tradičných zásobníkových ohrievačoch sa teplá voda postupne ochladzuje, čím sa spotrebuje viac energie na jej opätovné ohriatie. Prietokové ohrievače eliminujú tento problém, pretože ohrievajú vodu len vtedy, keď to potrebujete.
  • Nižšie náklady na energiu: Mnoho štúdií ukázalo, že prietokové ohrievače môžu byť až o 20 – 30 % efektívnejšie v porovnaní so zásobníkovými ohrievačmi v domácnostiach s priemernou spotrebou vody.

Ako zistiť, že je pre vás prietokový ohrievač správne riešenie?

Pri rozhodovaní, či je prietokový ohrievač správnou voľbou pre vašu domácnosť, zohľadnite vaše potreby ohrevu vody a dostupnú inštaláciu. Prietokové ohrievače vyžadujú vyšší príkon alebo väčší plynový horák na rýchle ohrievanie, čo môže vyžadovať prerobenie elektrickej alebo plynovej inštalácie.

Hoci prietokové ohrievače často ponúkajú dlhodobé úspory na energii a sú kompaktnejšie, môžu mať vyššie počiatočné náklady a môžu vyžadovať častejšiu údržbu, pokiaľ máte tvrdú vodu.

Pred zakúpením odporúčame poradiť sa s odborníkmi z Intercomu, preskúmať recenzie a hodnotenia. Taktiež by ste mali zohľadniť ekologický dopad a rýchlosť dodávky teplej vody, ktorú váš vyhliadnutý ohrievač vody poskytuje.