Home / Návody / Zelená karta PZP. Na čo vlastne slúži?

Zelená karta PZP. Na čo vlastne slúži?

Zelená karta PZP. Na čo vlastne slúži?Povinné zmluvné poistenie pozná každý šofér. Ide o poistenie, ktoré zo zákona musíte platiť za zaregistrované vozidlo, ktoré jazdí po cestných komunikáciách. Poisťovňa vám raz do roka pošle elektronicky a poštou kartičku slúžiacu ako potvrdenie o platnosti PZP na území Slovenska. S touto kartičkou automaticky dostávate ešte jedno potvrdenie, a to takzvanú zelenú kartu. Na čo vlastne slúži?

Krytie škôd prostredníctvom PZP a zelenej karty

Povinné zmluvné poistenie musí mať uzatvorené každé vozidla s evidenčným číslom bez ohľadu na model alebo značku. Dokonca aj pre niektoré vozidlá bez evidencie jazdiace po cestných komunikáciách musíte mať PZP zaplatené. Povinné zmluvné poistenie pokrýva všetky škody, ktoré spôsobíte na inom vozidle alebo posádke daného vozidla. Ak chcete mať kryté škody na vlastnom vozidle, potrebujete okrem PZP aj havarijné poistenie.

  • Kde získať zelenú kartu?

Po uzavretí PZP dostanete od poisťovne dve potvrdenia. Jedno platí na území Slovenska a druhé na území Európu plus vyčlenených krajín. Potvrdeniu, ktoré je platné mimo Slovenska sa hovorí zelená karta. Pravda je, že v súčasnosti už ide o biely dokument, ale pomenovanie je zaužívané a stále sa používa. Zelenú kartu musíte mať so sebou vždy, keď naplníte strešné boxy Northline a cestujete mimo našej krajiny na dovolenku alebo za prácou. Polícia ju od vás môže požadovať kedykoľvek pri cestnej kontrole a zväčša ju vyžadujú tiež colníci pri prejazde hraníc.

  • Akú platnosť má zelená karta?

Potvrdenie pre územie Slovenska i zelená karta majú platnosť jeden rok. Pred vypršaním platnosti poistenia dostanete od poisťovne nové kartičky a potvrdenia. Nezabudnite potvrdenia vymeniť dňom vypršania platnosti starých kartičiek. Inak dostanete pokutu vyššiu ako stoja najlacnejšie pneumatiky.

Kde všade zelená karta platí

Zelená karta je potvrdením, že máte uzatvorené PZP a v prípade havárie poisťovňa preplatí škody druhej strane. Na zelenej karte nájdete údaje ako je platnosť dokumentu, evidenčné číslo vozidla, kontakt na asistenčnú službu a územnú platnosť potvrdenia. Na územnú platnosť zelenej karty si dávajte pozor. Ak budete cestovať mimo krajín uvedených na kartičke, poistenie vám neplatí. Čo v tomto prípade robiť?

Na cestu mimo územia platnosti zelenej karty musíte doplatiť doplnkové poistenie tzv. hraničné poistenie. Toto poistenie sa platí na dobu, kedy sa v zahraničí budete nachádzať. Hraničné poistenie je nutné vlastniť aj v prípade, že cez krajinu len prechádzate.

Náš tip: Uvedomte si, že žiadne poistné krytie vám nebude preplatené, ak sa pri kontrole po havárií zistí, že ste nemali vozidlo v dobrom technickom stave. Poisťovne sú striktné hlavne na dodržiavanie prezutia automobilu. Ak poisťovňa šetrením odhalí, že ste v zime nemali na kolesách obuté zimné pneumatiky, škody nebudú preplatené.