Home / Návody / Ručný alebo elektrický paletový vozík? Pomôžeme vám vybrať taký, ktorý vám bude vyhovovať!

Ručný alebo elektrický paletový vozík? Pomôžeme vám vybrať taký, ktorý vám bude vyhovovať!

Ručný alebo elektrický paletový vozík? Pomôžeme vám vybrať taký, ktorý vám bude vyhovovať!

Ručný alebo elektrický paletový vozík? Pomôžeme vám vybrať taký, ktorý vám bude vyhovovať!

V oblasti manipulácie s materiálom a ťažkým tovarom sú paletové vozíky neodmysliteľnou súčasťou každodenného fungovania. Z praxe poznáme dva typy paletových vozíkov, pričom každý z nich má svoje výhody aj nevýhody. Ktorý si vybrať a ako sa správne rozhodnúť pre typ, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám?

Pojem vysokozdvižný vozík pozná snáď každý, nie každý však vie, že sa v praxi stretávame s niekoľkými rôznymi typmi týchto zariadení. Jedným z nich sú aj paletové vysokozdvižné vozíky, ktoré delíme na ručné a elektrické. Ešte ste o nich nepočuli? Teraz si o nich povieme viac.

Ručný paletový vozík

Ručný paletový vozík, často nazývaný aj manuálny paletový vozík, je jednoduché a ľahko ovládateľné zariadenie, ktoré umožňuje tomu, kto ho riadi, jednoduchú manipuláciu s ťažkým nákladom iba za pomoci rúk. Ručný paletový vozík má niekoľko výhod:

  • Nižšia investícia. Ručné paletové vozíky sú lacnejšie nielen z pohľadu počiatočnej investície, ale tiež z pohľadu následného pravidelného servisu a prípadných opráv.
  • Jednoduchá obsluha. Ručný paletový vozík môže riadiť ktokoľvek, jediné, čo potrebuje, je rýchle zaškolenie, ktoré netrvá viac ako 5 minút.
  • Nízka, resp. žiadna spotreba energie: Tieto vozíky nie sú závislé od elektrického pohonu a nevyžadujú si ani dobíjanie batérií. Jediné, čo potrebujete, je ľudská práca.
  • Vysoká manévrovateľnosť: Ručný paletový vozík je typický dobrou manévrovateľnosťou, vďaka čom je vhodný aj do úzkych skladov a poradí si aj na miestach s obmedzeným priestorom.
  • Vysoká spoľahlivosť. Ručný paletový vozík je absolútne jednoduché zariadenie, ktorého výhodou je aj málo Čím menej komponentov, tým nižšie riziko zlyhania.

Elektrický paletový vozík

Elektrický paletový vozík je poháňaný elektromotorom. Vhodný je na manipuláciu s ťažkými paletami, ktoré je nutné premiestňovať na veľké vzdialenosti, i keď má v praxi omnoho viac praktických výhod.

  • Silný výkon. Elektrické paletové vozíky majú väčšiu nosnosť, čo im umožňuje jednoduchšie manipulovať s omnoho ťažkým nákladom.
  • Rýchlosť a efektivita. Elektrický paletový vozík je pomerne rýchly, preto je efektívny pri preprave nákladu aj na dlhé vzdialenosti.
  • Nízka fyzická námaha. V porovnaní s ručným paletovým vozíkom je používanie toho elektrického fyzicky jednoduchšie. Operátorom umožňuje dvíhať náklad bez akejkoľvek zapojenia fyzickej sily, čo v konečnom dôsledku znižuje aj riziko zranení.
  • Presné riadenie: Elektrické paletové vozíky majú presné riadenie, čo umožňuje umiestnenie prenášaného nákladu presne podľa predstáv.
  • Integrované batérie. Výkonné batérie sú obvykle integrované priamo do vozidla, vďaka čomu umožňujú dlhú prevádzku bez nutnosti ich dobíjania.

Kedy použiť ručný a kedy elektrický paletový vozík?

Rovnako ako pri každom pracovnom nástroji, aj v prípade paletových vozíkov platí, že voľba medzi ručným a tým elektrickým závisí od konkrétnych potrieb. Tu je niekoľko odporúčaní:

  • Ručný paletový vozík je ideálny pre menšie sklady s obmedzeným priestorom, kde sa s ťažkým nákladom manipuluje len zriedka. Ide o vozík určený skôr pre príležitostnú manipuláciu s ťažkým tovarom, ktorý je ideálny pre firmy snažiace sa stlačiť výšku investície smerom nadol.
  • Elektrický paletový vozík je určený pre veľké sklady, kde je manipulácia s ťažkým tovarom na dlhšie vzdialenosti na dennom poriadku. Ocenia ho najmä spoločnosti s vyšším objemom nákladu, ktorých výsledok závisí aj od rýchlosti, s akou sa s ním manipuluje.

Pri výbere vozíka je dôležité brať do úvahy aj rozpočet, dostupnosť jeho nabíjania či priestorové obmedzenia, ktoré sú z pohľadu používania paletových vozíkov nesmierne dôležité. Ručný aj elektrický paletový vozík má svoje výhody v rôznych pracovných prostrediach, preto je treba dobre zvážiť osobné očakávania, ktoré od paletového vozíka máte.