Home / Bývanie / Aké sú výhody kúpy bytu v novostavbe?

Aké sú výhody kúpy bytu v novostavbe?

Aké sú výhody kúpy bytu v novostavbe?

Aké sú výhody kúpy bytu v novostavbe?

Pri kúpe bytu sa rozhodujete podľa viacerých parametrov. Jedným a hlavne podstatným parametrom je otázka či sa rozhodnete investovať do staršieho bytu alebo si zaobstaráte byt v novostavbe. Aj keď sa môže zdať, že je to len otázka financií rozdielov medzi nimi je viac. Pre ktorý typ nehnuteľnosti sa oplatí rozhodnúť?

Cena

Pravdou je, že byty v Bratislave na predaj majú rôznu cenu, ktorá sa odvíja od lokality, stavu bytu, rozlohe,…. Ak chcete na byte ušetriť nemusíte hneď hľadať starší byt. Novostavby nájdete aj v okrajových častiach mesta kde môžu byť lacnejšie než starší byt vyžadujúci rekonštrukciu v centre mesta. Ďalšou výhodou je tichšia lokalita ďalej od ruchu mesta.

Poplatky

Staršie bytovky už majú niečo odžité. Pocítite to na zálohových mesačných platbách. Vyššie straty tepla, vyššie náklady na kúrenie, pôžičky na zateplenie, výmenu výťahu alebo opravu strechy …. s týmito nákladmi navyše musíte počítať ak si zaobstaráte starší byt.

Novostavby v Bratislave ale aj iných mestách tieto problémy nemajú. Všetko je v nich nové a bude vám to bez problémov slúžiť ešte dlhé roky. Rozvody teplej a studenej vody, výťah, strecha, všetko je nové a stavba si nevyžaduje žiadnu rekonštrukciu. Ak by sa predsa len nejaká závada v novostavbe objavila môžete ju v zákonnej lehote (36 mesiacov) reklamovať.

Parkovanie

Nájsť voľné miesto na parkovanie je v prípade starších bytoviek často takmer nemožné. Nedostatok parkovacích miest vás ale v prípade novostavby veľmi trápiť nemusí. Často sa byt predáva aj s parkovacím miestom, prípadne s možnosťou zakúpiť si aj parkovacie miesto.

Noví susedia

Ak sa prisťahujete do staršej bytovky budete v nej „nový sused“. Zapadnúť do vytvorenej komunity môže byť niekedy ťažšie. V prípade novostavieb vás tento problém trápiť nemusí. Vaši susedia nebývajú v novostavbe oveľa dlhšie než vy. Všetci ste v nej v podstate noví a nebude pre vás ťažké zapadnúť medzi nich.