Home / Cestovanie / Ktoré boli najpredávanejšie autá za rok 2022?

Ktoré boli najpredávanejšie autá za rok 2022?

Ktoré boli najpredávanejšie autá za rok 2022?Rok 2022 bol charakteristický problémami s dodávateľskými reťazcami. Tento fakt ale vôbec neodradil kupujúcich. Aké autá sa v roku 2022 predávali najviac?

Predaj áut v roku 2022 nebol vôbec jednoduchý. Problémy s dodávateľskými reťazcami nadviazali na predošlý rok a ovplyvňovali zásoby predajcov. Pre kupujúcich bolo skutočne ťažké nájsť nové vozidlá, za rozumnú cenu a za krátky čas.

Nie je žiadnym prekvapením, že mnohé automobilky zaznamenali v porovnaní s rokom 2021 prudký pokles predaja. Aj v tomto čase sa však našlo niekoľko obľúbených modelov, ktoré ľudia radi nakupovali. Aké vozidlá boli obľúbené vo svete, v Európe a u nás – na Slovensku?Ktoré boli najpredávanejšie autá za rok 2022?

Vo svete

Napriek tomu, že sa celý svet transformuje smerom k elektromobilite, v rebríčkoch i naďalej vládnu autá s klasickým spaľovacím motorom. Svetovo najpredávanejším autom je už niekoľko rokov Toyota Corolla.

Zmenu smerom k zelenšej budúcnosti signalizuje aj hybridná verzia tejto značky Toyota RAV4. Tento model sa stal najpredávanejším SUV na svete.

Potrpíte na americké značky? V tom prípade vás určite vás poteší tretie miesto pre Big pick up od Ford F-Series. Toto auto je taktiež najpredávanejším modelom v celej Severnej Amerike. Či už si preto zvolíte jeho kúpu na Slovensku alebo dovoz auta zo zahraničia, táto kúpa vás rozhodne nesklame.

Keď už sme načali tému elektromobility, prekvapením je fakt, že v rebríčku najpredávanejších automobilov nasleduje Tesla Model Y. Tá sa tak ku svojim konkurentom nápadne priblížila o neuveriteľných 15 miest.

V Európe

Presne 14 rokov nemal Volkswagen Golf v európskych rebríčkoch konkurenciu. V minulom roku ho na piatu pozíciu posunuli hneď 4 modely áut.

Najpredávanejším v Európe sa stal Peugeot 208. Prvýkrát po roku 2007 sa tak značka môže tešiť z víťazstva, ktoré naposledy získala s modelom 207.

V tesnom závese nasleduje Dacia Sandero. Zdá sa, že Golf má konkurenciu aj vo vlastných radoch, pretože model Volkswagen T-ROC sa umiestnil vynikajúcom na treťom mieste.

Štvrtý sa umiestnil obľúbený model nežnejšieho pohlavia – Fiat/Abarth 500.

Na Slovensku

Ak ste si mysleli, že predaj áut na Slovensku nezažíva boom, ste na omyle. Podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu je medziročný nárast registrácií nových vozidiel o 3,12 % vyšší ako pred rokom.

Najpredávanejším autom na Slovensku za rok 2022 je Hyundai i30. Tento model kórejského auta vyradil z prvého miesta aktuálne druhú Škodu Fabiu.

 

V posledných rokoch zažívajú zlatú éru modely SUV a crossovery. Viete, že každé druhé predané auto na Slovensku patrí do tejto skupiny vozidiel? Na domácom trhu je tak ich podiel niečo cez 50 %. Na čele tohto rebríčka doslova kraľuje Kia Sportage, ktorá je aj tretím najpredávanejším automobilom na Slovensku. Na štvrtom mieste sa umiestnila Kia Ceed.

Zaujímavé však je, že 5 zo 6 modelov značky Škoda poklesli v rebríčku od 2 – 21,7 %. Jediný model značky Škoda, ktorý zaznamenal v minulom roku nárast v počte predaných áut je model Kodiaq.

Na slovenskom trhu dominujú benzínové autá, o polovicu menej ľudia nakupujú hybridy a nasledujú naftové autá. Ako je to ale s elektromobilmi? V roku 2022 zaznamenal ich predaj rekordné zvýšenie o takmer 40 %. Avšak, ich trhový podiel je zanedbateľný a tvorí iba 1,76 %. Na zelený trend v automobilovom priemysle si tak na domácom trhu ešte musíme počkať.

Ste majiteľom niektorého z najpredávanejších modelov áut? Alebo by ste radi vymenili staré za nové? Tieto odporúčania vám môžu poslúžiť ako inšpirácia za novým automobilovým snom. Veď nie nadarmo patria k elite bežných osobných automobilov. Mnoho Slovákov sa dnes obracia na dovoz áut z Nemecka alebo z iných krajín zahraničia. Je to najmä preto, lebo auto z Nemecka je zvyčajne vo veľmi dobrom udržiavanom stave a zároveň za rozumnú cenu. Nech sa už rozhodnete pre akékoľvek auto, najdôležitejšie je, aby sa vám s ním jazdilo dobre a vydržalo dlho v dobrej kondícii.

 

 

Zdroj: Unsplash

Zdroj: Pexels