Home / Návody / Čo robiť, keď váš pes trpí separačnou úzkosťou

Čo robiť, keď váš pes trpí separačnou úzkosťou

Čo robiť, keď váš pes trpí separačnou úzkosťouPsy netrpia len neduhmi ako sú hnačky. Niektoré psíky majú psychické problémy, a to hlavne tie, ktoré sú naučené byť neustále v ľudskej prítomnosti a pán náhle z domu odíde. V tomto prípade ide o tzv. separačnú úzkosť. Pes počas samoty hryzie nábytok, ničí všetko, čo mu príde do cesty a neustále šteká. Čo robiť so psíkom, ktorý trpí separačnou úzkosťou?

Psy potrebujú spoločnosť

Psy sú spoločenské zvieratá, čo znamená, že spoločnosť potrebujú. V minulosti žili v svorkách a svojich pánov považujú za svorku. Ak ich necháte samých, boja sa, že sa nevrátite, že nebudú mať potravu alebo že sa niečo stane vám. Strach zo samoty je tak veľký, že si pes počas dlhých hodín ani len nevšimne chutné granule pre psov alebo pripravené pamlsky pre psov. Dokonca ani nepije a nedokáže spinkať. Vo väčšine prípadoch pes kňučí, šteká a ničí vybavenie.

Ako naučiť psíka na samotu

Jednoduchšie to majú chovatelia, ktorí vychovávajú psa od šteniatka. Šteniatko si na samotu zvykne a ako dospelému psovi mu nerobí problémy zostať pár hodín doma osamote. O niečo zložitejšie, ale nie nemožné, je učiť samote dospeláka. Pri výučbe psa na samotu dodržujte nasledujúce pravidlá:

  • Pred odchodom z domu psíka poriadne vyvenčite. Vyčleňte si na prechádzku dostatočný čas. Snažte sa o to, aby sa pes vybehal a vykonal všetky potreby.
  • Po návrate domov dajte psíkovi niečo na hranie. Uistite sa, že má plnú misku. Pozor na barfovanie. Barf strava počas vašej neprítomnosti musí byť zostavená zo surovín, ktoré sa nepokazia. Dolejte psovi do misky vodu až po maximum.
  • Pred prvým reálnym odchodom z domu trénujte tak, že necháte psa osamote v druhej miestnosti.
  • Prvé dni nenechávajte psa samého veľmi dlho. Nájdite niekoho, kto ho vyvenčí. Meňte dĺžku neprítomnosti, aby sa pes nenaučil len na určité hodiny bez vás.
  • Z odchodu nebuďte nervózni. Stres by sa preniesol aj na psíka. Pri príchode psíka pochváľte, ale nepreháňajte to s maznaním.
  • Niektorým psom pomáha, keď im necháte pustený televízor alebo rádio. Počujú ľudský hlas, čo ich upokojuje a dodávam im pocit pohody.
  • Dbajte na to, aby mal pes počas samoty prístup k pelechu, obľúbeným hračkám, vode a potrave.

Náš tip: Ak stavy úzkosti u psa pretrvávajú alebo sa stupňujú, vyhľadajte odbornú pomoc. Existujú rôzne techniky a výcvik, ktoré psíka separačnej úzkosti zbavia.