Home / Návody / Argánový olej a retinol a ich výhody

Argánový olej a retinol a ich výhody

Argánový olej a retinol a ich výhodyVyužívanie arganového oleja

Omladzujúca pleťová maska – pridajte niekoľko kvapiek do svojej obľúbenej pleťovej masky.

Nočná vlasová kúra – vmasírujte si olej do celých vlasov a pokožky hlavy. Vlasy zabaľte a nechajte olej pôsobiť celú noc. Ráno si vlasy umyte. Budú žiarivé a jemné.

Aplikácia na vlasy

Oleje ocenia hlavne tých, ktorých trápia suché a rozštiepené vlasy. Oleje vlasy hydratujú a dodávajú im zdravý lesk. Dodávajú vlasovej pokožke chýbajúcu výživu a pomáhajú pri regenerácii vlasov zničených slnečným žiarením a nadmerným používaním fénu či žehličky na vlasy. Taktiež bránia nadmernému vypadávaniu vlasov a uľahčujú ich upravovanie.

Olej je ideálne aplikovať pre lepší účinok na vlhké vlasy. Pipetou naberte požadované množstvo a olej rozotrite v dlaniach. Potom jemnými ťahmi olej spracujte do celej dĺžky vlasov, vlasovú pokožku, prípadne len na končeky vlasov.

Olejový zábal: naneste na vlhké vlasy približne hodinu pred ich umývaním. Zabaľte vlasy do fólie (vhodná je napr. potravinová plastová fólia) a následne uteráka. Zábal nechajte pôsobiť 30 – 60 minút, prípadne aj dlhšie (vhodná je aj nočná kúra). Následne umyte vlasy šampónom a upravte podľa potreby.

Zjemnenie stvrdnutej pokožky – vmasírujte olej do stvrdnutej pokožky chodidiel, lakťov. Postihnuté miesto zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť celú noc.

Olej do kúpeľa – Môžete ho pridať do vane s vodou namiesto oleja do kúpeľa. Je vhodné použiť aj v kombinácií s inými olejmi.

Lupiny a suchá pokožka hlavy – rozotrite olej na postihnuté miesta pokožky hlavy. Urobte tak večer pred spaním a vlasy si umyte až ráno. Ak máte mastnejšie vlasy zabaľte ich do uteráka.

Krém na tvár – naneste arganovový olej do pokožky tváre namiesto denného krému. Vhodné používať aj ako podklad pod make – up.

Hydratačný telový krém – arganový olej použite rovnako, ako telové mlieko. Aplikujte po sprche alebo kúpaní, vhodné použiť na vlhkú pokožku.

Nechty – ak sú Vaše nechty a koža okolo popraskané, aplikujte arganový olej pravidelne.

Na jemné a riedke vlasy – Ruky si navlhčite a nakvapkajte na ne olej. Rozotrite si ho po tele a zvyšky oleja votrite do vlasov smerom od končekov ku korienkom.

Pod make up – vynikajúci podklad pod mejkap.

Popraskané pery – naneste arganový olej na pery a rozotrite. Arganový olej sa krásne vstrebe a pery nebudú praskať.

Na slabé, poškodené a lámavé nechty – pravidelne natieranie poškodených miest arganovým olejom, poprípade zmiešajte rovnaké množstvo arganového oleja a citrónovú šťavi. Nechty ponorte, poprípade zabaťe asi na10 minút.

Hydratácia tváre – vmasírujte niekoľko kvapiek arganového oleja do pokožky tváre a krku každé ráno a večer po umytí tváre.

Hydratačný olej – pridajte pár kvapiek oleja do svojho obľúbeného pleťového tonera. Môžete si vyrobiť aj svoj vlastný pleťový toner a to tak, že pár kvapiek arganového oleja zmiešate s ružovou vodou alebo vodou z pomarančového kvetu.

Masáže celého tela – arganový olej zlepšuje pevnosť pokožky, napomáha k uvoľneniu chrbtice. Arganový olej odporúčame zmiešať s rozmarínovým olejom.

Po opaľovaní – arganový olej je nenahraditeľný ako krém po opaľovaní. Namáhanú pokožku ukľadňuje, hydratuje, ale opálené telo bude po jeho použití vyzerať vynikajúco!

Retinol – všetko čo vás zaujíma

Kedy použiť retinol?

Pristupujte k retinolu opatrne a jeho výhody objavíte už o pár mesiacov.

Začnite nanášať retinol na pleť raz týždenne počas dvoch týždňov. Ak sa objaví len minimálne reakcia, môžete používanie prípravku zvýšiť na dvakrát týždenne v priebehu ďalších dvoch týždňov.

Ak vaša pleť reaguje dobre aj po uplynutí štyroch týždňov, zvýšte frekvenciu na každý druhý deň. Vy poznáte svoju pleť najlepšie, takže buďte rozvážni a venujte pozornosť vzhľadu a stavu svojej pleti počas ubiehajúcich týždňov.

Kedy zaradiť retinol do každodennej starostlivosti?

O retinole je známe, že je citlivý na slnečné žiarenie, vďaka čomu sa znižuje odolnosť pokožky voči slnečným lúčom. To znamená, že pokožka môže byť náchylnejšia na poškodenie slnkom vrátane spálenia, vrások a hyperpigmentácie. Preto sa často odporúča používať retinol večer, kedy je menšia pravdepodobnosť vystavenia pokožky UV žiareniu, a cez deň zaradiť do rannej starostlivosti širokospektrálny ochranný faktor SPF.

Po dvojitom čistení naneste na tvár a krk retinol v množstve vo veľkosti hrášku (veľmi opatrne a vyhnite sa oblasti očí a pier). Nechajte retinol vsiaknuť do pokožky počas 3 až 4 minúť a následne vždy použite výživný hydratačný krém, ktorý zmierňuje podráždenie a udržuje pleť hydratovanú.

Kedy očakávať výsledky?

Je nevyhnutné dôsledne používať retinol minimálne 12 týždňov, aby boli viditeľné výsledky, ale u každého to môže byť odlišné. Pri používaní retinolu (alebo akéhokoľvek retinoidu) musíte byť trpezliví, keďže rýchle zvyšovanie dávok prípadne frekvencie používania môže vyvolať vedľajšie účinky.

Existuje iná alternatíva k retinolu?

Áno – je to bakuchiol. Bakuchiol, považovaný za „prírodný retinol“, predstavuje radikálnu zmenu vo svete kozmetiky. Výhody tejto prírodnej prísady sú veľmi podobné ako pri retinole – ide najmä o podporu tvorby kolagénu a elastínu bez nežiadúcich účinkov.