Home / Cestovanie / Snehové reťaze, ich typy a využitie

Snehové reťaze, ich typy a využitie

Snehové reťaze, ich typy a využitieSnehové reťaze už pomaly šoféri odkladajú do garáže. Niektorí šoféri reťaze nikdy nepoužili a na vlastné oči ich nevideli. Faktom je, že snehové reťaze sú príslušenstvo, ktoré by ste mali voziť v kufri nielen počas zimy. Dokonca aj v lete. Nie, nezbláznili sme sa. Aby ste pochopili dôležitosť snehových reťazí, musíte poznať základné informácie o ich typoch a spôsoboch využitia.

Základné druhy snehových reťazí

Materiál

Základné delenie snehových reťazí je na kovové, textilné a chemické. Najviac využívané a účinné sú reťaze kovové. Obľúbenými sa stávajú tiež textilné, a to hlavne značka AutoSock. Chemické textilné reťaze nie sú zákonom akceptované, ale dobre poslúžia, ak neviete s vozidlom vyjsť zľadovatený kopec.

Typ vozidla

Okrem delenia reťazí podľa materiálu sa delia aj podľa toho, na aké vozidlá sa inštalujú. Kúpiť sa dajú reťaze na SUV 4×4, na malé osobné vozidlá, na autobusy a tiež na traktory. Zákon platí pre všetkých šoférov rovnako a všetky druhy vozidiel potrebujú v zime pomoc v snehu a na ľade.

Typy kovových snehových reťazí

Kovové reťaze sú vskutku multifunkčné. Využijete ich nielen v snehu. Svoje by o využití kovových reťazí vedeli povedať poľovníci, ktorí sa vybrali s SUV alebo offroad vozidlom do lesa a zapadli v blate. Reťaze pomôžu zvýšiť trakciu kolies, takže sa vozidlo dostane aj z bahna. Alebo zo štrku a piesku. Z uvedeného dôvodu snehové reťaze celoročne vo vozidle prevážajú traktoristi alebo šoféri ťažkej techniky. Z akých typov kovových reťazí je možné vyberať?

Reťaze s rebríkovou stopou

Reťaze s rebríkovou stopou kupujú motoristi, ktorí hľadajú lacný variant. Najlacnejšie pneumatiky a rebríkové reťaze dokážu poslúžiť dobre, ale zázraky nenarobia. Na dezéne pneumatiky sedia síce dobre, ale ich účinnosť je zo všetkých typov reťazí najnižšia. Poteší vás ich nízka cena a do šialenstva dostane ich nasádzanie, ktoré je kvôli háčikom značne problematické.

Reťaze s H alebo X stopou

Tento druh reťazí vám na občasné cesty do hôr a dokonca aj na spomínanú poľovačku budú stačiť. Nie sú príliš drahé a pomôžu v snehu i na ľade. Vďaka snehovým reťaziam so stopou v tvare písmena H alebo X sa dokážete dostať zo zasneženého parkoviska, do klzkého kopca i cez zaviatu cestu mimo obce.

Šikmostopé reťaze

Víťazom medzi reťazami sú tie, ktoré majú šikmú stopu. Články reťaze dokonale pokrývajú celú pneumatiku. Za kvalitu sa platí, takže ide o reťaze najdrahšie. Na druhej strane si vždy a za každej situácie môžete byť istí, že nezostanete zapadnutý v záveji, ubrzdíte vozidlo rýchlo aj na veľmi klzkej vozovke a báť sa nemusíte ani extrémne prudkého klzkého kopca.