Home / Zdravie / 4 najčastejšie chirurgické zákroky na Slovensku

4 najčastejšie chirurgické zákroky na Slovensku

4 najčastejšie chirurgické zákroky na SlovenskuChirurgia patrí medzi najdôležitejšie oblasti modernej medicíny. Keď vám lekár oznámi, že vám neostáva iné riešenie ako operácia, okamžite sa vám v hlave objaví niekoľko otáznikov. A, pochopiteľne, aj strach. Viete, aké chirurgické zákroky sú na Slovensku najbežnejšie?

Operácia brušnej prietrže

Prietrž (hernia) je vytlačenie obsahu brušnej dutiny cez najslabšie miesto brušnej steny. Tento problém poznáme ju pod názvom pruh a trpí ním nemalé percento ľudí. Prietrž je dôsledkom nadmerného namáhania a prejavuje sa vypuklým pupkom. 

Najčastejšie postihuje tehotné ženy, ľudí, ktorí dvíhajú ťažké bremená i tých, ktorí majú ochabnuté brušné svalstvo. Niekedy za to môžu aj poruchy metabolizmu kolagénu, vrodená genetická predispozícia, obezita či pokročilý vek. 

Operácia prietrže spočíva v opätovnom zatlačení orgánov do svojej pôvodnej polohy. Chirurg zvyčajne urobí jeden veľký rez, aby sa orgány ľahko dostali na svoje miesto. Výkon prebieha v lokálnej anestézii

Operácia žlčníka

Žlčník sa nachádza pod pečeňou, tesne pod hrudným košom na pravej strane. Zhromažďuje sa v ňom žlč, ktorú produkuje pečeň počas štiepenia tukov. Mnohí lekári sa zhodujú, že až 80 % žlčníkových kameňov je tvorených cholesterolom. Keď sa v žlčníku vytvoria kamene, môže dosť k zablokovaniu kanálikov. 

Žlč sa vtedy nemôže dostať von z tela, čo vedie k silnej bolesti brucha – žlčníkovej kolike. Ak sú kamene príliš veľké, lekár vám odporučí laparoskopické odstránenie žlčníka. Pacient odchádza domov v deň zákroku alebo na ďalší deň. Výkon prebieha v celkovej anestézii.

Biopsia prsníka

Biopsia prsníka sa ženám odporúča, ak lekári počas mamografie, ultrazvuku alebo magnetickej rezonancie zbadajú na prsníku niečo nezvyčajné. Počas zákroku sa odoberie tkanivo z postihnutej oblasti a následne posiela na histologické vyšetrenie. 

Existuje viacero druhov biopsie – ihlová, pri ktorej sa používa dlhá dutá ihla a excízna biopsia. Pri excíznej biopsii sa odstráni celý nález a rana sa následne zašije. Tento chirurgický zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii. 

Odstránenie slepého čreva

Apendektómia je chirurgické odstránenie slepého čreva. Zákrok je nutné vykonať, pokiaľ sa v apendixe vytvorí zápal. Infekcia sa prejavuje silnou bolesťou brucha a nepríjemnými pocitmi v pravom podbrušku. Vo väčšine prípadov ide o jednoduchý laparoskopický úkon, na odstránenie slepého čreva stačia malé rezy. Operácia prebieha v celkovej anestézii. 

Hľadáte spoľahlivú jednodňovú chirurgiu? Prezrite si výber zákrokov, ktoré vykonáva Medican Clinic Trnava.