Home / Cestovanie / Nafukovací motorový čln môže byť luxusným plavidlom

Nafukovací motorový čln môže byť luxusným plavidlom

Nafukovací motorový čln môže byť luxusným plavidlomMilujete leto a ešte viac vodné plochy? Užívať si leto pri vodnej nádrži alebo pri rieke je skvelý nápad. Ak vám však nič nehovorí leňošenie, tak vám odporúčame vyskúšať vodné športy alebo si zajazdiť na motorovom člne. Nafukovací motorový čln nie je hračka pre deti, ale regulárne plavidlo, ktoré môže byť luxusným strojom.

Ako vybrať nafukovací čln, aby splnil vaše očakávania

Nafukovacie motorové člny ako lode na predaj majú rôznu veľkosť a sú určené pre rôzny počet pasažierov. Menšie nafukovacie člny s motorom majú dĺžku do troch metrov. Ich výhodou je skladnosť a možnosť bezproblémového nafúknutia i vyfúknutia. Tento typ člnov je obľúbený medzi dovolenkármi, ktorí chcú čln previesť do zahraničia. S motorovým člnom si dobre zajazdíte aj na Slovensku. Pozor však na to, že nie všetky vodné plochy sú pre člny povolené. Zoznam povolených plôch nájdete na stránkach Štátnej plavebnej správy. Menšie motorové člny majú rôzne typy podláh. Tie s nafukovacou podlahou sú skladné a jednoducho sa s nimi manipuluje. Sú však nestabilné a majú menší výkon motora. Najväčšie pohodlie si užijete na nafukovacích člnoch s laminátovou podlahou. Ide o špičku medzi nafukovacími člnmi, ale ich nevýhodou je nemožnosť prevážania vo vyfúknutom stave, takže si budete musieť na prevoz dokúpiť vozík. Nejde síce o jachty na predaj, ale garantujeme vám, že so správnou výbavou si aj na člne dokážete užiť luxusný pocit.

Nehrajte sa na skromného a doprajte si luxus

Na lode so silnejším motorom (s výkonom od 4 kW do 20 kW) budete na riadenie člna potrebovať preukaz. Ten získate po absolvovaní kurzu s názvom vodca malého plavidla. Pozor na to, že toto oprávnenie platí len na vnútrozemských vodách. Nafukovacie motorové člny so silnejším motorom sú priestrannejšie a máte možnosť si vybrať z rôznych modelov, často vskutku luxusných. Jednoduchšie modely sa radia k člnom, ktoré slúžia ako doplnkové plavidlo k jachte. Vďaka člnu sa dá dostať do neprístupných zátok a objavovať menej zaľudnené, takmer neobjavené miesta. Ak si priplatíte, dostanete sa k motorovému člnu, ktorý disponuje takmer všetkým vybavením ako jachta. Napríklad plošinou na opaľovanie či malou kuchynkou. Do najväčších motorových člnov sa zmestí až 20 ľudí, čo je už kompletná partia na skvelú party na vodnej ploche.