Home / Cestovanie / 5 pravidiel, ktoré musíte dodržiavať počas každej túry

5 pravidiel, ktoré musíte dodržiavať počas každej túry

5 pravidiel, ktoré musíte dodržiavať počas každej túry

Pobyt v lese má svoje pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať počas každej túry. Vo väčšine prípadov sa pravidlami riadia ľudia až pod hrozbou pokuty alebo iného zákonného postihnutia. Oveľa viac ako pokuty by ste sa mali báť zranenia alebo uviaznutia v horách. Vyhnúť sa všetkým nepríjemnostiam je možné, ak budete dodržiavať týchto 5 jednoduchých pravidiel.

1. Túru prispôsobte svojim schopnostiam

Turistickú trasu by ste mali vyberať adekvátne k vášmu veku a fyzickému stavu. Hrať sa za každú cenu na hrdinu a v polovici trasy zistiť, že už naozaj nevládzete, nestojí za to. Často sa stáva, že v takomto prípade musia turisti zavolať horských záchranárov. Ich zásah vás môže vyjsť poriadne draho. Náročnú túru bez kondície nezvládnete ani v prípade, že si kúpite najlepšie turistické topánky.

2. Vopred si naštudujte celú trasu

Máte vybranú trasu? Dobre si preštudujte celý terén. Zistite si stúpanie a približný čas, za ktorý trasu dokážete zdolať. Počítajte s prestávkami. Nevybočujte z označených cestičiek. Výlet si naplánujte tak, aby ste sa späť dokázali vrátiť pred zotmením. Rátajte s každou možnosťou zmeny počasia. Predpoveď počasia si overte tesne pred túrou. Do batoha si pribaľte pláštenku. Nepremokavá turistická obuv vás počas dažďa ochráni pred prechladnutím.

3. Bez výstroja to nepôjde

Na náročnejšiu túru vám nebudú stačiť tenisky, tričko a šortky. Základom je pánska a dámska turistická obuv i funkčné turistické oblečenie. Zaobstarajte si turistický batoh s dostatočným objemom. Nezabudnite na repelent, opaľovací krém, lekárničku a mapu. Pred výletom si nabite telefón a poprípade si so sebou zoberte powerbanku. Majte v telefóne uložené čísla na záchrannú službu a rodinu.

4. Dodržujte zákony a pravidlá

Ak je niektorá trasa oplotená alebo je do územia zakázaný vstup, nejde len o rozmar lesníkov či záchranárov. Takéto oblasti sú buď chránené, alebo pre bežného turistu nebezpečné. Dávajte si pozor na okrajoch roklín a na cestičkách, ktoré majú nespevnené okraje. Nerušte zvieratá a odneste si so sebou domov všetko, čo ste si do hôr priniesli.

5. Buďte ohľaduplní k ostatným

Na frekventovaných lesných cestičkách stretnete veľa iných turistov. Pri ich predchádzaní buďte ohľaduplní, upozornite na seba a hlavne do nikoho nestrkajte. Ak ste sa vybrali na výlet s deťmi, nedovoľte im po lese voľne pobehovať alebo kričať. Pre menšie deti si so sebou na turistiku zoberte detský turistický nosič.