Home / Návody / Čo (ne) robiť s tlačiarňou v kancelárii

Čo (ne) robiť s tlačiarňou v kancelárii

Čo (ne) robiť s tlačiarňou v kancelárii

Čo (ne) robiť s tlačiarňou v kancelárii

Tlačiarne v kanceláriách majú určité nepísané pravidlá, tak ako všetky veci, ktoré sú považované za spoločné. Pomáhajú udržať poriadok, prípadne zmierniť všadeprítomný chaos. Ak sa ich rozhodnete ignorovať, môžete zo seba v očiach kolegov urobiť vyvrheľov, ktorý nedbá na zachovávanie spoločenského dekora. Máme pre vás preto niekoľko tipov, ako sa vyvarovať nepríjemných faux pas pri obsluhe tlačiarne.

Áno – Doplňujte papier a vymieňajte tonery / cartridge

Doplniť, čo sme práve spotrebovali, je súčasťou dobrého vychovania. Ale ako sa zdá, pre niekoho je vyhýbanie sa týmto povinnostiam tak trochu šport a radšej túto prácu necháva na iných. Problém nastane, keď sa pre rovnaký prístup rozhodne aj ďalší kolega a po chvíli nemá firma ako a na čo tlačiť, pretože chýba toner alebo papier. Preto po dokončení tlače a zozbieraní dokumentov vždy doplňte spotrebovaný papier, prípadne vymeňte toner.

Ak máte v práci rôzne značky a typy tlačiarní, pri výmene farby vždy pamätajte na to, že musíte použiť toner kompatibilný s tlačiarňou (tzn. toner HP pre tlačiareň HP, prípadne zodpovedajúci alternatívny toner).

Nie – Neodkladajte cudzie vytlačené dokumenty zo zásobníka

Ak je vaša firemná tlačiareň neustále v jednom kole, v zásobníku budú pravdepodobne vždy čakať dva až tri vytlačené dokumenty. Môžete byť v pokušení ich niekam založiť pri hľadaní vlastného dokumentu, ale nerobte to. Ušetríte tým kolegovi frustráciu zo stratených papierov a firme náklady na ich opätovné tlačenie.

Áno – Nechajte kolegov s menej dokumentmi tlačiť skôr

Predstavte si nasledujúcu situáciu: ponáhľate na dôležitú schôdzku a potrebujete rýchlo vytlačiť dokument pre klienta. Lenže váš kolega zrovna akútne potrebuje vytlačiť dvestostránkový report, čím spôsobí pri tlačiarni celkom dlhú frontu, a vy tak prídete na očakávané stretnutie s oneskorením.

Samozrejme že je občas ťažké sa dohodnúť, kto by mal dostať prednosť. Vždy sa ale oplatí trocha ohľaduplnosti, než sa vrhnete na tlač mnohostránkového elaborátu. Ušetrí to čas všetkým.

Nie – Netlačte osobné dokumenty

Celý rad kancelárskych pracovníkov je presvedčený, že tlač jedného alebo dvoch osobných dokumentov nenarobí žiadnu škodu – a najskôr majú pravdu. Ak sa tak ale deje opakovane skoro každý deň, šéf vás pravdepodobne nepochváli. Náplne do tlačiarne

nie sú zadarmo a vy zrejme nechcete byť zodpovední za plytvanie firemnými peniazmi. Koniec koncov, v podstate sa jedná o krádež.

Pokiaľ chcete na pracovisku tlačiť deťom materiály do školy, dohodnite sa najskôr s nadriadeným.