Home / Návody / Zoznámte sa s hydrantmi

Zoznámte sa s hydrantmi

Zoznámte sa s hydrantmiČím viac obývaných obcí a miest, tým viac hydrantov. Možno si ich nevšímame v takej miere ako napríklad naše psy počas rutinnej prechádzky, avšak určite si ich ceníme. Inak by sme pri vzniknutom požiari museli hadiť vodou z vedra. Viete si to v modernej dobe, ako je tá dnešná, predstaviť?

Hydranty sú v spoločnosti dôležité

Hydranty slúžia na zabezpečenie verejnej protipožiarnej ochrany. Vďaka nim sa hasiči dokážu napojiť na vodovodný systém, preto by práve hasiči mal mať v rukách moc rozhodnúť, kam sa umiestnia. Hydranty vlastnia vodárenské spoločnosti. Tie majú na starosti ich inštaláciu a správu. Keď si ich budete všímať pri najbližšej prechádzke mestom, zistíte, že sa nenachádzajú len pri chodníkoch, ale aj na parkoviskách, pri nemocniciach, obchodoch alebo skladoch.

Poznáme hydranty nadzemné, ktoré je vďaka stĺpovitému tvaru a výraznej farbe len nemožné prehliadnuť, a potom hydranty podzemné, z ktorých sa takisto dá čerpať voda v prípade vzniku požiaru. Aby ich však hasiči našli a nestrácali cenné minúty, musia byť vhodne označené. Hydranty, ako ich nepoznáme, boli inštalované už v 17. storočí. Pod zemou viedli potrubia vytvorené z dreva, a keď niekde horelo, do potrubí sa spravila diera, odkiaľ sa potom čerpala voda na uhasenie požiaru. Potom ju, samozrejme, museli zaplátať. Takéto miesta volali požiarna zátka a dnes im nepovieme inak ako hydranty. Irónia osudu je, že patent k prvému systému požiarneho hydrantu sa nikdy nenašiel, pretože ho údajne zničil požiar. Prvý stĺpový hydrant oficiálne vznikol v roku 1801 a jeho vynálezcom mal byť mladučký inžinier Frederick Graff.

Prístup majú len vyvolení

Môžu sa s hydrantom hrať aj okoloidúci? Tiež ste sa niekedy zamysleli nad tým, že by niekto šiel okolo hydrantu, niečo by na ňom potočil a zrazu by vytryskla voda? Takéto situácie sa dejú iba v rozprávkach. K hydrantom majú prístup iba hasiči a vodárenské spoločnosti, ktoré ich spravujú. Neotvárajú sa čarovnou vetou, ale špeciálne tvarovaným kľúčom, ktorý z ventilov dokáže odstrániť kryt. Potom už len pripojiť hadicu a kmeňovou maticou vodu spustiť. Funguje to podobne, ako keď si doma nastavujeme silnejší alebo slabší prúd vody. Automatický odpúšťací systém v hydrantoch zabezpečuje, aby v hydrante neostala žiadna voda, ktorá by tam pri nízkych teplotách mohla zamrznúť. Ak teda najbližšie natrafíte na hydrant, v duchu sa poďakujte za to, že dnes nemusíme hasiť požiare ako kedysi. Je to šikovný vynález!