Home / Návody / Nový rok – nové životné smerovanie. V čom sa oplatí podnikať v roku 2024?

Nový rok – nové životné smerovanie. V čom sa oplatí podnikať v roku 2024?

Nový rok – nové životné smerovanie. V čom sa oplatí podnikať v roku 2024?

V novom roku si veľa ľudí dáva predsavzatia a niektorí dokonca opustia staré zamestnanie. Čo robiť, keď o prácu prídete alebo vás už prestala baviť? Vyskúšajte podnikať. Ako sa hovorí – na sklonku života budete ľutovať len to, čo ste nevyskúšali. Samozrejme, že kľúčové je nájsť odvetvie, v ktorom sa oplatí podnikať. Ako je to v roku 2024 – ktoré odvetvia podnikania sú rentabilné?

Ako vybrať odvetvie podnikania

Čo vás baví a čo ste robili doposiaľ? Niektoré druhy podnikania vyžadujú isté skúsenosti a schopnosti, ktoré je možné dosiahnuť len praxou. Podnikanie je náročné a vyžaduje si veľa času a energie. Preto je dôležité, aby ste podnikali v oblasti, v ktorej máte schopnosti a záujmy.

Neuškodí ani to, keď si spravíte prieskum trhu. Spýtajte sa známych, aké služby sú v meste málo dostupné. Ak je trh presýtený, ťažko uspejete. Zvážte aj finančné možnosti. Už samotné založenie s.r.o. vyžaduje náklady na vznik firmy. O niečo drahšie sú už založené ready made s.r.o.. Najlacnejšie je založiť živnosť, ale s ňou sa spája riziko straty osobného majetku.

Ktoré odvetvia podnikania sú na vzostupe

Technológie a vývoj

Ak rozumiete aplikáciám, ste zdatní v počítačoch alebo máte bunky na vývoj, založte si firmu, ktorá sa bude venovať technológiám. Už roky je veľký dopyt po nových produktoch ako sú vylepšené tablety či mobilné telefóny. Môžete sa venovať aj vývoju mobilných aplikácií alebo opravovať drobné elektronické zariadenia. Ak máte technické znalosti a zmysel pre podnikanie, môžete v tejto oblasti uspieť.

Zdravie a šport

Pre ľudí, ktorí majú vzťah k športu, je dobrým nápadom venovať sa trénovaniu športovcov alebo si otvoriť športové centrum. Ľudia si čoraz viac uvedomujú dôležitosť zdravia a wellness. V tejto oblasti je veľký dopyt po produktoch a službách, ktoré pomáhajú ľuďom zlepšiť ich zdravotný stav a kvalitu života. Zdravie súvisí aj s jedlom. Môžete poskytovať poradenstvo v oblasti výživy, predávať doplnky a zostavovať jedálne lístky.

Vzdelanie

Veľký dopyt je po vzdelaní. On-line kurzy sa predávajú lepšie ako teplé rožky. Učiť ľudí pracovať s počítačom, jazyky, matematiku alebo byť koučom sa naozaj oplatí. V prípade podnikania s vlastným know how nepotrebujete založenie s.r.o., živnosť vám bude stačiť.

Ekonómia a financie

Veľa ľudí má peniaze, ale nevedia s nimi narábať. V oblasti financií je veľký dopyt po produktoch a službách, ktoré pomáhajú ľuďom zlepšiť ich finančnú situáciu. Ak máte ekonomické vzdelanie alebo skúsenosti s poskytovaním finančných služieb, môžete v tejto oblasti podnikať napríklad ako predajca finančných produktov, investičných produktov alebo ako poskytovateľ finančných služieb.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter