Home / Návody / Ako, kde a kedy vznikol sirup?

Ako, kde a kedy vznikol sirup?

Ako, kde a kedy vznikol sirup

Sirup je tekutina s lepkavou konzistenciou, zvyčajne sladká a aromatická. Pre vysoký obsah cukru môže slúžiť aj ako sladidlo. Vyrába sa z ovocných štiav, cukru, medu alebo iných prírodných sladkých složiek. Farba a konzistencia sirupov závisí od použitých surovín, vďaka čomu skvelo poslúžia aj pri dekorovaní pokrmov. Poznáme však aj liečivé druhy sirupov, ktoré posilňujú našu imunitu alebo pomáhajú pri rôznych druhoch ťažkostí.

Bol raz jeden sirup

Presný pôvod sirupu nie je známy, vieme však, že sirup ako sladidlo a konzervačný prostriedok sa používal už v staroveku. Vyrábal sa z rôznych plodov, byliniek a korenín (10. stor.), medu alebo šťavy z cukrovej trstiny (16. stor.).

Medzi najstaršie sirupy patrí medový alebo javorový sirup. V súčasnosti existuje obrovské množstvo sirupov, ktoré sa používajú v kuchyniach celého sveta a slúžia na dochucovanie jedál, prípravu nápojov alebo sladkostí, no známe je aj použitie v kozmetickom priemysle.

Ako, kde a kedy vznikol sirup?

Javorový sirup poznali už indiánske kmene

Prvý písomný záznam o výrobe javorového cukru pochádza z roku 1609. Indiánske kmene vyrábali javorový cukor z miazgy javora. Vždy pred príchodom jari sa utáborili v okolí javorových stromov a čakali, kedy z nich začne vytekať miazga.

Spravili rez do kmeňa stromu a sladkú tekutinu zbierali do fliaš. Miazgu potom ďalej varili a spracúvali na rôzne druhy cukru. Cukor sa na rozdiel od tekutého sirupu jednoduchšie skladoval, preto sa výrobe sirupu nevenovala až taká pozornosť.

Proces výroby však nebol zložitý. Miazga nazbieraná z javorového stromu sa prefiltrovala, potom sa tekutina zahrievala, aby sa v nej zvýšila koncentrácia cukru a odparila sa voda. V tejto fáze už bolo potrebné len kontrolovať konzistenciu a sladkosť sirupu.

Jeden sladší ako druhý

Kým v staroveku ľudia využívali prirodzenú sladkosť ovocia, v stredoveku sa už sirupy začali vyrábať z cukru získaného z cukrovej trstiny a repy. Princíp výroby akéhokoľvek sirupu je vždy rovnaký. Šťava sa varí nad ohňom, prebytočná voda sa odparí a sirup sa prirodzene zahustí zvýšenou koncentráciou cukru.

Ako vzniká ovocný alebo bylinkový sirup?

Umyté ovocie sa naseká na menšie kúsky a s cukrom a vodou sa za stáleho miešania varí na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a ovocie nezmäkne. Potom sa zmes rozmixuje a varí ďalších 15 minút.

Precedí sa cez gázu alebo sitko a mierne vychladnutý sirup sa nalieva do sterilizovaných fliaš. Takto si viete aj z pohodlia domova pripraviť napríklad obľúbený malinový sirup.

Aj bylinkový, napr. lipový sirup, si pripravíte podobne ako ovocný. Využitie? Pridajte sirup do čaju alebo iných nápojov a dezertov. Okrem toho, že je sladký, je aj plný vitamínov. Skúste túto alchýmiu aj vy!

 

zdroj: https://unsplash.com

zdroj: freepik