Home / Nezaradené / Kam sa strácajú tony odpadu v mori?

Kam sa strácajú tony odpadu v mori?

Veľké množstvo plastu, ktorý sa na našej planéte vyrobí končí ako odpad v mori. Výskumníci však zistili, že v mori sa v skutočnosti nachádza o niekoľko tisíc ton plastu menej ako sa do mora vyhodí. Ako je to možné? Malá svetieľkujúca ryba môže byť vinníkom.

Carlos Duarte, riaditeľ ústavu pre výskum oceánov zo západnej Austrálie vysvetlil vo svojej prednáške, že predpokladané množstvo plastov v mori odhadom presahuje milión ton. Pri kontrole dna oceánov sa však zistilo, že reálne číslo dosiahlo desaťtisíc až dvadsaťtisíc ton. Neznamená to, že by výskumníci neboli radi, že našli v skutočnosti menej ton a tým pádom sú naše oceány menej znečistené. Trápila ich však otázka, kam zmizlo vyše 90% stratených plastov.

ocean

Prvým z možných vysvetlení sa javil predpoklad, že na dne oceánu lúče slnka spôsobili uhol, pod ktorým nezachytili zariadenia ich výskyt. Druhou alternatívou bol predpoklad existencie baktérie spôsobujúcej rozklad. Prekvapujúce bolo zistenie, že vinníkom je skutočne malá, v tme svietiaca ryba s veľkými očami, ktorá v noci vystúpi z hĺbky 500 až 700 metrov, nasýti sa a znovu uniká čo najnižšie na dno, aby sa vyhla dravcom počas dňa.  Lanternfish je tiež jedným z najpočetnejších zvierat v mori. Ich výskyt sa odhaduje na 660 000 000 jedincov.  Keď  sa zvedaví vedci pozreli do vnútorností týchto záhadných stvorení, našli skutočne chýbajúce časti z modelov iPhonu.

Zdroj: www.fastcoexist.com

Foto: freedigitalphotos.net

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]
Veľké množstvo plastu, ktorý sa na našej planéte vyrobí končí ako odpad v mori. Výskumníci však zistili, že v mori sa v skutočnosti nachádza o niekoľko tisíc ton plastu menej ako sa do mora vyhodí. Ako je to možné? Malá svetieľkujúca ryba môže byť vinníkom. Carlos Duarte, riaditeľ ústavu pre výskum oceánov zo západnej Austrálie vysvetlil vo svojej prednáške, že predpokladané množstvo plastov v mori odhadom presahuje milión ton. Pri kontrole dna oceánov sa však zistilo, že reálne číslo dosiahlo desaťtisíc až dvadsaťtisíc ton. Neznamená to, že by výskumníci neboli radi, že našli v skutočnosti menej ton a tým pádom sú naše oceány menej znečistené. Trápila ich…

Review Overview

User Rating: 1.91 ( 2 votes)