Home / Zdravie / Vplyv stresu na trávenie

Vplyv stresu na trávenie

 

Vplyv stresu na trávenie

Vplyv stresu na trávenie

Určite ste počuli o tom, že črevo je označované ako druhý mozog. Je to preto, lebo črevá obsahujú neurotransmitery, podobne ako centrálny nervový systém mozgu. To znamená, že stav čriev do značnej miery ovplyvňuje naše duševné rozpoloženie.

Podpora trávenia je tým pádom jedným z prostriedkov, ako si poradiť nielen s tráviacimi problémami spôsobenými stresom, ale aj príležitosťou, ako sa s ním lepšie popasovať. Výživové doplnky a vitamíny Valentis zahŕňajú doplnky stravy nielen na podporu trávenia, ale aj na lepšie zvládanie stresu.

Zaujíma vás, ako to celé funguje? Prečítajte si sumár zaujímavých informácií.

Čo sa deje v tele, keď zažíva stres?

Keď sa dostaneme do stresovej situácie, spôsobenej hroziacim nebezpečenstvom, reagujeme buď útekom, alebo útokom. To znamená, že náš organizmus mobilizuje sily napríklad tým, že zvýši srdcovú frekvenciu. Na hroziace nebezpečenstvo sa pripravuje aj tak, že spomalí niektoré funkcie, ktoré nie sú bezprostredne potrebné pre prežitie, ako napríklad trávenie.

Čo sa stane? Pri pociťovaní stresu je spomalená činnosť žalúdka, čo môže viesť k jeho bolesti, páleniu záhy, nevoľnosti a poruchám trávenia. Okrem toho, že stres spomalí funkcie žalúdka, ovplyvní aj činnosť čriev. Najčastejšie máme potrebu ísť na toaletu.

Tráviace problémy, samozrejme, vo väčšine prípadov ešte viac prispievajú k zvýšeniu stresu.

Okrem toho dlhodobý stres môže prispieť k závažnejším ochoreniam tráviaceho systému, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva.

Podpora trávenia a tipy, ako eliminovať tráviace problémy súvisiace so stresom

Máte tráviace problémy, za ktoré pravdepodobne môže stres? Je potrebné identifikovať zdroje stresu, ktorými môže byť namosúrený šéf v práci, nefungujúci vzťah či nedostatok financií, a snažiť sa postupne nájsť riešenie.

Samozrejme, takmer okamžitou pomocou sú techniky na zvládanie stresu, bylinky či doplnky výživy. Čo stojí za vyskúšanie?

Výživové doplnky na trávenie

Už vieme, že keď sme v strese, väčšinou máme tráviace problémy a tie zvyčajne úroveň stresu ešte znásobujú. Čo s tým? Pomôže napríklad Gastroval – enzýmy na trávenie. Ide o kombináciu liečivých rastlín a tráviacich enzýmov, ktoré si poradia s pocitmi plnosti, bolesťou brucha a žalúdka, nadúvaním, kŕčmi a nevoľnosťou.

Relaxačné aktivity

Ak chceme lepšie zvládať stres, je potrebné nájsť si denne aspoň 30 minút iba pre seba a venovať ich relaxácii. Môže ísť o čítanie, šport, koníčky alebo počúvanie hudby. Malo by ísť o činnosť, ktorá nás vnútorne napĺňa a naplno pohltí.

Techniky na zvládanie stresu

Čo v prípade stresu pred náročnou prezentáciou v práci či skúškou v škole? Takmer okamžité upokojenie prináša hlboké dýchanie. Funguje aj pomalé a hlboké dýchanie s našpúlenými perami, ako keď pijeme slamkou. Je dôležité si predstavovať, čo chceme vdýchnuť, ako napríklad pokoj.

Všímavosť

Účinným spôsobom na elimináciu stresu a s ním spojených tráviacich problémov je všímavosť. Všímavosť je o vybudovaní si schopnosti uvedomovať si a prežívať to, čo sa práve deje, teda prítomnosť. Zahŕňa to myšlienky, pocity či telesné vnemy.

Častou príčinou stresu sú myšlienky. Ak sa ich naučíme uvedomovať a popracujeme na limitujúcich presvedčeniach, napríklad preprogramovaním podvedomia vizualizáciou či pozitívnymi afirmáciami, máme šancu lepšie zvládať stres a eliminovať tým aj tráviace ťažkosti.

Bylinky

Medzi liečivými rastlinami sa nachádzajú také, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a zároveň majú schopnosť zmierniť stres. Môže ísť, napríklad o medovku či rumanček.