Home / Návody / Tvrdený polystyrén – prečo ho využiť pri izolácii stavby?

Tvrdený polystyrén – prečo ho využiť pri izolácii stavby?

Tvrdený polystyrén – prečo ho využiť pri izolácii stavby?

V stavebnom priemysle zohráva izolácia stien, podláh či striech dôležitú úlohu z ekonomického hľadiska a tiež ochrany životného prostredia. Medzi všetkými materiálmi používanými na izolovanie stavby vyčnieva XPS extrudovaný tvrdený polystyrén. Ide o populárny izolačný materiál s mnohými výhodami. Aké sú vlastnosti tvrdeného polystyrénu a ako je ho možné využiť v procese izolovania stavby?

Čo je tvrdený polystyrén?

Tvrdený polystyrén, známy aj pod názvom XPS extrudovaný polystyrén, je polymérny materiál vyrobený z polystyrénových granúl. Výrobný proces zahŕňa extrúziu polystyrénu pri vysokej teplote a tlaku. Výsledkom je materiál s uzavretými bunkami, čo dodáva polystyrénu vynikajúce izolačné vlastnosti, odolnosť, stabilitu a pevnosť.

S uvedenými vlastnosťami a vysokou odolnosťou voči vlhkosti je ideálnym materiálom pre rôzne konštrukcie stavieb. Tvrdený polystyrén je efektívnym riešením pre zvyšovanie energetických úspor a komfortu bývania v rodinných domoch, obytných i polyfunkčných budovách.

Rozdiely v izolačných materiáloch

Pri zateplení rodinných domov sa najčastejšie využíva minerálna vlna, penový polystyrén a v súčasnosti aj tvrdený polystyrén. Aké sú rozdiely medzi týmito materiálmi?

XPS extrudovaný polystyrén vyrobený extrúziou pri vysokej teplote má uzavreté bunky a tým pádom lepšiu tepelnú odolnosť. Je taktiež odolný voči vode a vlhkosti. Vďaka týmto vlastnostiam sa využíva nielen ako izolácia v domoch, ale tiež ako ochrana proti mrazu pri stavbe ciest a železníc.

Penový polystyrén sa vyrába expandovaním polystyrénových guľôčok. Jeho bunky nie sú uzavreté, takže neposkytujú tak vysokú tepelnú odolnosť ako tvrdený polystyrén. Pena je tiež menej odolná voči vode. Minerálna vlna môže byť sklená či kamenná. Má dobré tepelné vlastnosti, no je priveľmi náchylná na vlhkosť.

Prečo zatepliť tvrdeným polystyrénom

Investícia so zateplenia pomocou tvrdeného polystyrénu sa vám naozaj vyplatí. Vďaka tomuto materiálu získate nasledujúce benefity bývania:

  • vynikajúca tepelná izolácia
  • stabilné vlastnosti pri nízky i vysokých teplotách
  • odolnosť voči vode a len minimálna absorpcia vlhkosti
  • vysoká mechanická odolnosť voči tlaku
  • pevnosť, ktorá je zárukou odolnosti voči deformáciám
  • nízka hmotnosť – jednoduchá manipulácia pri montáží
  • veľké možnosti pri výberu typu dosiek

Kde je možné využiť tvrdený polystyrén

Tvrdený polystyrén má v stavebníctve široké možnosti využitia. Najčastejšie sa používa na zateplenie obvodových stien. Jeho pevnosť ho predurčuje ako jasného favorita aj na zateplenie podlahy a stropu. Izolovať s tvrdeným polystyrénom je možné ploché strechy a vegetačné strechy či strešné parkoviská.

Tip na záver: Pri inštalácii je dôležité dodržiavať návody výrobcu. Dôkladné odvodenie dažďovej vody a zabránenie hromadeniu vlhkosti zvýši účinnosť polystyrénového zateplenia.

 

Gabriela Kudláčová – senior copywriter