Home / Šport / Zimná turistika a podchladenie – ako podchladeniu predchádzať?

Zimná turistika a podchladenie – ako podchladeniu predchádzať?

Zimná turistika a podchladenie – ako podchladeniu predchádzať?

Zimná krása hôr je oslňujúca, ale s krásou zimy prichádzajú aj nebezpečenstvá. Jedným z najzávažnejších rizík je tvorba omrzlín, ktoré môžu ohroziť zdravie trekera. Čo vlastne omrzliny sú a prečo sú nebezpečné?  Rozpoznávanie príznakov podchladenia či omrzlín a rýchle poskytnutie prvej pomoci sú kľúčové pre zachovanie zdravia v extrémnych podmienkach. S prevenciou, primeraným vybavením a pozornosťou k vlastnému telu si môžete zimné dobrodružstvá naplno vychutnať bez obáv o svoje zdravie.

Čo sú to omrzliny a prečo sú nebezpečné

Omrzliny sú poškodenia kože a tkaniva spôsobené dlhodobým vystavením nízkym teplotám, a to najmä v kombinácii so silným vetrom. Prvotné príznaky zahŕňajú začervenanie, svrbenie a necitlivosť postihnutých oblastí. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že môžu postupovať od mierneho začervenania k vážnejším formám ako sú povrchové omrzliny, hlboké omrzliny a dokonca aj nezvratné poškodenie tkanív. Omrznúť vám môžu všetky časti tela, avšak nohy, ruky a hlava sú najviac náchylné. Preto nikdy nezabúdajte do hôr nosiť turistické topánky so zateplením. Turistická obuv vás ochráni aj voči šmyku a vyvrtnutiu členka.

Ako rozoznať podchladenie organizmu

Pre stavom, ako sa omrzliny dostanú do pokročilých štádií, je dôležité rozpoznať príznaky podchladenia. Treker môže pociťovať zimnicu, únavu, slabosť a mierne ťažkosti s koordináciou pohybov. Podchladenie sa začína aj zhoršením sústredenia a ospalosťou.

Prvá pomoc pri podchladení a omrzlinách

Ak máte podozrenie, že vy alebo váš spoločník začínate byť podchladení, je nevyhnutné okamžite podniknúť kroky na zvýšenie telesnej teploty. Pomôžu teplé nápoje, pohyb a úkryt na bezpečnom mieste chránenom pred vetrom a zimou. Ak je to možné, vyzlečte sa a vytvorte pod oblečením izolačný materiál, napríklad zo spacáku či deky.

V prípade omrzlín je dôležité postupovať opatrne. Ak je poškodená iba horná vrstva kože, je možné použiť teplé obklady, aby sa postihnutá oblasť zahriala. Nikdy však nepoužívajte horúcu vodu alebo iné horúce predmety, aby ste nezhoršili poškodenie. Pre hlboké omrzliny a v prípade silného podchladenia je nevyhnutné privolať záchranárov.

Ako sa vyhnúť podchladeniu

Prevencia je v zime kľúčová. Začnite tým, že si vyberiete správne termo oblečenie, ktoré navrstvíte. Kúpte si kvalitné termoprádlo, funkčné oblečenie a dôležitá je i pánska a dámska turistická obuv so zateplením.  Pamätajte na pravidlo, že je nutné telo udržiavať nielen v teple, ale tiež v suchu. Proti vlhkosti chráni vodotesná turistická obuv a oblečenie s úpravou proti navlhnutiu. Nezabudnite teplú čiapku, šál a rukavice. Ak si všimnete príznaky podchladenia, okamžite prerušte túru a vyhľadajte teplé miesto.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter