Home / Ostatné / Vedecké štúdie a novinárska etika

Vedecké štúdie a novinárska etika

Denne nás obklopujú zaručené vedecké štúdie na stránkach rôznych mediálnych plátkov a webov. Ide o články, ktoré neprinášajú žiadnu užitočnú informáciu.  Majú však nadpis, ktorý  je senzáciou. Vedecké štúdie tak plnia úlohu mediálneho bulváru. Sú zaručenou nikdy nevyčerpateľnou studnicou nápadov a podkladov. Samozrejme aj skutočný odbor a skutoční vedci sa občas zaoberajú nezmyslami. Ich naozajstné štúdie však tvoria  len ihlu v kope sena zaručených mediálnych správ.

V skutočnosti je to s vedeckými štúdiami trošku inak.  To len študent žurnalista Janko (meno je vymyslené) sa ráno zobudil a zistil, že nemá za čo ísť s frajerkou do kina. Rozhodol sa napísať zaručenú senzáciu o vedeckých výskumoch. Však brigáduje ako žurnalista pre bulvár a vedcom to vadiť nebude. A aby jeho vedecká štúdia zaujala širokú laickú verejnosť a články bol čitateľné, vymyslel zopár fantastických nadpisov:

„Vedci zistili, že ak jete veľa cesnaku, narodí sa vám chlapec“ alebo „Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne cvičia, sú spokojnejší“ či dokonca „Vedci zistili, že otcovská láska je pre vývoj dieťaťa rovnako dôležitá, ako láska matky“

Tieto zaručené vedecké štúdie Janko obalí následne pár vetami, aby ilúzia vedeckej štúdie bola dokonalá a nespochybniteľná. Však kto by pochyboval o pravdivosti pravdivých nadpisov? Za hodinku Janko vypracuje štúdie a limit článkov na 3 dni naplní. Fantázia, alebo realita?

Ktoré články sú teda pravdivé štúdie a ktoré sú výmyslom autora?  Ťažká odpoveď, ale myslíme si, že v bulvári sú výmyslom takmer všetky. Obzvlášť, ak vás upozorňujú na fakty, ktoré sú jasné aj so zdravým sedliackym rozumom.  Na zvýšenie dôveryhodnosti sa články niekedy opierajú o  zdroj svojich tvrdení, takže občas nájdete v textoch aj skutočné meno skutočného vedca. Pravdivé  vyjadrenia tohto vedca sú vytrhnuté často z kontextu a upravené tak, aby zapadli do článku. Ostatne robí sa to tak všade, tak prečo by sme mali informovať pravdivo a objektívne?

Na záver by sme chceli požiadať mediálne denníky, aby nám priniesli fantastickú vedeckú štúdiu na tému „Vedci zistili, že z desiatich vedeckých štúdií uverejnených mediálne a bulvárne je len jedna pravdivá“.  Nech to máme čierne na bielom.

Text: Peter

Foto: sxc.hu

Leave a Reply