Home / Nezaradené / Kam na dovolenku?

Kam na dovolenku?

Dovolenka je obdobím kedy je potrebné načerpať nové sily a poriadne zrelaxovať. Leto je pre takýto relax priam stvorené. Väčšina z nás túži po dovolenke pri mori. Horúce slnko, čistá voda, zážitky a poznávanie krajín kam cestujeme sú to, čo nás láka. Tradičnými dovolenkovými destináciami sa stávajú európske krajiny ako Grécko, Bulharsko, Taliansko, Chorvátsko, či Turecko. Okrem pobytu pri mori ponúka každá z krajín aj svoju kultúru a širokú paletu kultúrnych pamiatok a prírodných zaujímavostí.

Chorvátske pobrežie je v posledných rokoch u Slovákov veľmi obľúbené, nakoľko je to krajina veľmi blízka a jazykovo príbuzná. Nielen jeho krištáľovo čisté more láka dovolenkárov. Chorvátsko ponúka mnoho ďalších prírodných krás. Napríklad pohorie Biokovo, Plitvické jazerá, či rieku Krku. Zažiť však môžete aj adrenalín v podobe raftingu. Mestá vás zasa očaria nádhernými kamennými múrmi a svojou bohatou históriou.

Bulharsko ponúka pomerne lacnú a akčnú dovolenku v nie príliš vzdialenej krajine, vhodnú pre rodiny i pre mladých. Okrem zlatistého piesku a stabilného, ale nie príliš horúceho počasia tu môžete nájsť aquaparky, dobrodružné prelety na motorovom rogale, tobogany, či zoskoky padákom.

O južnom Taliansku, magickej Kalábrii, ktorá je obklopená morom z dvoch strán, hovorí cestovná kancelária tiptravel.sk:Je miestom, ktoré je obdarované duchom. Ten, kto chce túto skutočnosť poznať, je vedený inšpiráciou, vášňami a putovaním, ktoré má svoj začiatok pri tisícročných miestach, pobreží, zátok, pláží a mestečiek.“ Nájdete tu krištáľovo priezračnú vodu sýto modrej farby, pláže s jemným bielym pieskom a nádherné skalné útesy. Dostane vás krása prírody a pohostinnosť miestnych ľudí.

Grécko je krajinou starých antických bájí a mýtov. Láka nás bohatou históriou, čistým morom a svojou kultúrou. Nielen na ostrovoch nájdete nádherné pláže, olivové háje, malebné horské dedinky, ale aj zábavu v baroch a na diskotékach. Rodos, Kréta, Korfu, Zakynthos. Stačí si vybrať.

Turecko – krajina polmesiaca, veľkolepých chrámov, mešít, pevností, nasiaknutá vôňou prachu z konských kopýt i zmesou korenín. Je obmývané vlnami Čierneho, Egejského a Stredozemného mora a patrí medzi krajiny, kde je leto veľmi dlho. Preto je vyhľadávanou destináciou od skorej jari do neskorej jesene. Vnútrozemie je vhodnejšie navštíviť mimo letných mesiacov, pretože cez prázdniny tu bývajú úmorné horúčavy. Na tradičných trhoch sa dá dobre nakúpiť, treba však dodržať miestny „folklór“ a zjednávať cenu. Okrem kultúrnych pamiatok tu nájdeme aj tie prírodné ako napríklad Pamukkale. Je to najväčšia prírodná atrakcia Turecka, ktorá každoročne láka davy turistov. Ide o nádherné biele sintrové jazierka v terasovitom usporiadaní. Doslovný preklad Pamukkale je Zámok z bavlny.

Správna dovolenka je doslova rozprávkou, kým tá, čo nevyjde je priam hororovým zážitkom. A aby aj tá vaša rozprávkou bola, spoľahnite sa na etablované cestovné kancelárie, ktoré majú s organizovaním dovoleniek bohaté skúsenosti.

Želáme vám veľa pekných zážitkov !

Text: Barbie

Foto: sxc.hu

Reklamný článok

Leave a Reply