Home / Ostatné / Vyspime sa

Vyspime sa

Tretinu života strávime v posteli. Aby sme sa dobre vyspali, musíme splniť zopár podmienok. Vyberieme si správny a kvalitný matrac, k nemu vhodné rošty a dobrú posteľ. Spálňu pravidelne vetráme a do postele sa ukladáme s čistou hlavou. Stres a jeho účinky môžu narušiť kvalitu spánku i zaspávania. V spánku často meníme polohu a potíme sa, aj preto sú dôležité kvalitné matrace. Hĺbka spánku sa mení v štyroch stupňoch, od ľahkého až po hlboký. Jeden cyklus trvá približne deväťdesiat minút a nočný spánok máva štyri až šesť takýchto cyklov.

Počas spánku sa regenerujeme. Dbajme na klímu v spálni. Lepšia je nižšia teplota (18-20 stupňov) a dobré je vypnúť telefón, počítač či wifi, aby nám elektrosmog nenarúšal hĺbku spánku. Spálňou má byť najtichšia miestnosť v byte. Posteľ si nedávame pod okno, ale aspoň jeden meter od neho, aby telo nebolo vystavené prúdeniu vzduchu. Podľa feng-šuej je dobré, ak z postele vidíme na dvere do spálne, ale súčasne ak do tých dverí priamo nesmerujú naše chodidlá (tak vynášame mŕtvych, asi preto). Podľa dizajnérov je dobré, ak naše moderné postele sú nielen dobré, ale aj pekné. Drevené či kovové, obyčajné, poschodové, na nožičkách, zavesené v priestore, s baldachýnom, so zabudovanými nočnými stolíkmi a osvetlením, s príručnou knižnicou pre tých, čo bez čítania pred spaním nezaspia…

Pred kúpou postele sa zamyslime. Zvážme, aký sme typ, aké máme priestorové a finančné možnosti, po čom snívame. Pred kúpou matraca rozmýšľajme ešte viac. Závisí na tom naše zdravie. Ak budeme mať pod matracom nepružnú podložku, vyberajme taký, čo má pružinové jadro. Ak budeme mať lamelový rošt s pružnými lamelami, rozhodnime sa pre matrac bez pružín. Pokojne si ho aj viackrát v predajni vyskúšajme. Ľahnime si (ale nezaspime, to až doma). Dôležitý je aj poťah na matraci, najlepší je snímateľný, dá sa oprať a môžeme si skontrolovať zloženie matraca. Ďalej hrúbka matraca (mal by jednou tretinou vyčnievať nad rám postele), dĺžka (o 20 centimetrov dlhší ako naša výška), šírka (minimálne 90 cm, pri manželských posteliach 80 cm na jedného), tvrdosť. Matrace môžu byť mäkké alebo tvrdšie, vyrábajú sa aj zónové matrace, ktoré majú po celej dĺžke zóny s rozdielnou tvrdosťou. Zóny vychádzajú z ľudskej anatómie a preto sa takýto matrac lepšie prispôsobuje tvaru tela. Najlepšie je poradiť sa s odborníkom priamo v predajni. Bude sa nás pýtať aj na to, koľko vážime, aj tento údaj totiž zaváži.

Vrátim sa ešte k podmienkam dobrého spánku. Zabudla som spomenúť tmu. Ak spíme v tme, náš organizmus vylučuje melatonín, hormón podporujúci nočnú regeneráciu. Pred okná preto povesme závesy, rolety, žalúzie, nech nám svetlo pouličnej lampy nesvieti dnu. Viacero firiem ponúka lacné rolety. Môžeme si vybrať z retiazkových, pružinových či motorických. Tienenie roletou však nie je také efektívne ako žalúziou, pretože neponúka možnosť polohovania lamiel.

Pri výbere tieniacej techniky porozmýšľajme nad svojimi očakávaniami. Okrem ochrany pred svetlom a pred prehrievaním interiéru môže mať totiž aj inú funkciu. V zime ochráni interiér pred tepelnými stratami a nepriazňou počasia. Môže poslúžiť aj našej bezpečnosti či ochrániť pred hlukom. Vymeňme staré, zle fungujúce rolety za nové žalúzie, alebo si dajme namontovať predokenné rolety, okenice či posuvné fasádne panely. Ponúkajú možnosť úplného zatemnenia. Na druhej strane už aj pri okeniciach si môžeme zvoliť možnosť polohovania lamiel. Nemusíme sa obávať poryvov vetra ani náporov dažďa a padajúceho snehu. Okenice a hliníkové rolety im odolajú. V neposlednom rade sú výrazným prvkom architektúry, ktorý náš dom ozvláštni a urobí neprehliadnuteľným. Napokon to hlavné – v noci sa dobre vyspíme.

Text: Ľubica

Foto: sxc.hu