Home / Nezaradené / Aký notebook vydrží?

Aký notebook vydrží?

O tom aký notebook vybrať, aby ste neostali smutní tesne po záručnej dobe alebo dokonca v záručnej dobe, sme sa rozprávali s odborníkom, dlhoročným predajcom výpočtovej techniky firmy WEGA MARTIN v.o.s .  Petrom Markuškom Firma Wega Martin v.o.s. pôsobí v oblasti výpočtovej techniky už od roku 1995, zaoberá sa predajom notebookov, exkluzívnych herných počítačov, kabeláží, kamerových systémov. Firma Wega Martin je strieborným partnerom spoločnosti E-blue,  významným predajcom predvádzacej výpočtovej techniky a pokladom pre všetkých hráčov.

Akú značku notebookov by ste doporučili?

Táto otázka je kladená na našej predajni mnohokrát. V zásade je  úplne nesprávna. Každá zo značiek má notebooky odlíšené v rôznych kvalitatívnych triedach. Dá sa povedať, že ide o notebooky základné /stavané na dobu životnosti 2-3 roky/, notebooky zlatej strednej cesty /lepšia životnosť, kvalitnejšie materiály, odolnejšia konštrukcia/, notebooky profesionálne /vrchol kvality a maximálna životnosť/ a notebooky herné /samostatná kapitola/.
Každý výrobca ponúka celý prierez týmto spektrom.

Podľa čoho si vyberajú ľudia najčastejšie?

Značku notebooku vyberajú najčastejšie podľa rady známeho, alebo podľa parametrov – pevného disku a veľkosti operačnej pamäte. Ani jedno z toho nie je zárukou, že zvolia dobre. V prvom prípade nemôžete vychádzať z jedného alebo dvoch notebookov – ako referenčných vzoriek, v druhom prípade veľký a pevný disk a operačnú pamäť nájdete aj v notebooku za pár eur, aj v tom drahšom. V čom je teda rozdiel? V kvalite, vyhotovení, materiáloch. Žiaľ, marketing a neodborné časopisy podsúvajú zlú informáciu, že práve podľa týchto ukazovateľov si treba vyberať notebook. Dovolím si povedať iba jedno. Celé zle.

Podľa čoho radíte vybrať si ten správny notebook Vy?

Na notebooku máte možnosť odlíšiť časti, ktoré sú nevymeniteľné /alebo čiastočne vymeniteľné/ a drahé a naopak vymeniteľné a lacné.

Správny notebook by mal mať čo najlepší procesor, grafickú kartu /podľa toho, čo sa na ňom bude robiť/, dobrú kvalitnú konštrukciu, prípadné rôzne bezpečnostné prvky. Operačná pamäť a pevný disk je údaj menej relevantný, nakoľko tieto súčiastky sú kedykoľvek vymeniteľné a lacné.

V podstate, na čo je notebooku veľký disk, či obrovská operačná pamäť, ak má veľmi slabý procesor a výkon žiaden? Na čo je zákazníkovi notebook, ktorý po prvom páde na zem má zlomený pánt či plast? Možno stačilo siahnuť po výrobcovi, ktorý osadil menšiu pamäť a disk, ale zvolil podstatne lepšiu konštrukciu, chladenie a podobne.

Preferujete Vy osobne nejakú značku?

Na predajni máme celú škálu notebookov rôznych značiek, mojimi osobnými leadrami ostávajú zvučné značky HP, DELL, LENOVO, FUJITSU.

Počúvate od zákazníkov, že niektorá značka je lepšia, iná horšia?

Samozrejme, počúvame to denne. Je dôležité vedieť, že notebook je iba skladačkou komponentov. Grafické karty, procesory, pevné disky, displeje – všetko sú komponenty, ktoré majú často rovnaké notebooky všetkých značiek. Ak sa teda dostane do predaja napríklad zlý grafický čip, alebo disk – všetci výrobcovia, ktorí ho osadili do svojich notebookov, budú mať problém. Značka je v tomto prípade irelevantná.

Vynikajúca konštrukcia je typická pre mnohé Thinkpady od Lenova

Koľko notebookov ste predali?

(Smiech) Nerobím si počty, bude to niekoľko tisíc modelov. Výhodou je, že pri tomto počte poznáte už vlastné štatistiky. Ak mi zákazník zavolá a popíše, čo mu na notebooku nejde, často viem dopredu o ktorú značku,  model či ročník ide.

Ďakujeme Vám za rozhovor a prajeme veľa úspechov.

Pre čitateľov PISEM.SK

Text: Miška

Foto: sxc.hu