Home / Technika / Smartphony – chytré, ale ohrozené

Smartphony – chytré, ale ohrozené

Elektronické zariadenie, ktoré sa teší obrovskej obľube. Či už je to nejaké životné jubileum, Vianoce alebo zloženie skúšky,  tak  oči kupujúcich vzhliadajú  v súčasnosti (podľa štatistiky) najčastejšie k inteligentným telefónom. Udržujú si v rebríčku darčekov svoje prvenstvo. Už sme si na ne zvykli, podmanili si nás. No sú naozaj také „nedotknuteľné“, úžasné, ba až božské? Ako všetko pozemské, tak aj Smartphon má svoje chyby a práve vďaka ním je zraniteľný. Škodcovia alebo kyberzločinci zaútočili na nič netušiacich milovníkov tejto technológie, ktorí surfujú po internete. Práve takto sa do telefónov presťahujú nebezpečné programy, ktoré sa tu usadia ako voš pod chrastou. Cudzopasia, rozširujú vírus a rôzne kódy, ktoré dovedú zločincov k rýchlemu zisku. Zapamätajte si slovo madware, či mobilný adware, pretože ho asi neraz započujete. Ide totiž o nechcenú a nepríjemnú reklamu podobnú „vyskakovacím“ oknám v internetovom prehliadači. Je to akýsi súhrn prvkov, ktoré ohrozujú bezpečnosť vašich údajov, kontaktov, informácií a ďalej ich sprostredkujú kyberzločincom.

Madware je ako zápach, vkráda sa  nenápadne, vtieravo, potichu, napríklad pri sťahovaní aplikácií a má  okrem otváracích okien tiež podobu nechcene pridávaných ikon, zmení nastavenie prehliadača alebo zhromažďuje osobné údaje. Situácia je naozaj vážna, pretože od marca 2012 sa počet aplikácií madwaru zvýšil o 210 %.

Najviac nebezpečné sú bezplatné aplikácie.

Medzi najagresívnejšie formy patrí tzv. ransomware– nový typ škodlivého kódu.  Môže vám prísť napríklad veta: „Z bezpečnostných dôvodov bol váš systém uzamknutý!“ Systém sa obnoví až po zaplatení výkupného. Falošné správy nie sú žiadnou novinkou. Pričom sa zločinci  neraz bez ostychu vydávajú za políciu. Paradoxom je, že aj po zaplatení výkupného vám systém neobnovia. Riešením je len to, že sa infikovaný kód odstráni. Takouto duchaplnou činnosťou sa zaoberajú celé gangy.

Minulý rok bol objavený spam botnet, ktorý sa zameriava na mobilné zariadenia so systémom Adroid a rozosiela nevyžiadané správy. Ide o „trojského koňa“ Android.Pikspam a propaguje bezplatné verzie hier.

Poriadnu „šarapatu“ narobil aj SMS Boxer. Program, ktorý bez vedomia majiteľa prihlásil systém do platených SMS služieb.

Do ohrozenia sa dostalo aj internetové bankovníctvo. Táto služba je previazaná tiež s mobilom. Kyberzločinci odchytávali autorizačný kód. Na Slovensku sa takýto prípad zatiaľ neeviduje, no dá sa v najbližšej dobe očakávať.

Výskumníci FortiGuard Labs potvrdili, že najohrozenejší je práve najobľúbenejší Android, prešiel ním aj bankový trojský kôň Zitmo určený pre mobily.

Týmto nechceme spochybňovať originalitu a fantastickosť smartphonov, no v každom prípade si treba dávať pozor a nenechať sa zlákať skvelými, no často i podozrivými aplikáciami.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply