Home / Nezaradené / Manžetová elegancia

Manžetová elegancia

   Elegancia ako štandard dobrého vkusu sa zvykne riadiť heslom „menej je viac“.  Jedným z mien elegantných módnych doplnkov sú aj manžetové gombíky, ktoré sa zrodili niekde v období stredoveku. V tom čase šlo ešte len o akúsi manžetovú šnúrku, ktorá sa vynímala na zápästí mužov starajúcich sa o svoj zovňajšok. Rok 1684 je rokom, kedy môžeme hovoriť  o zrode „praotca“ manžetového gombíka dnešného typu. Dôkaz o jeho existencii nám dokladá článok v London Gazett *, ktorý spomína dva manžetové gombíky zdobené diamantmi. O dva roky neskôr spomína rovnaké periodikum pár pozlátených manžetiek.

quick loans for blacklisted people

Z obdobia 17. storočia sa nám zachovali dôkazy o existencii manžetiek z anglického Suffolku. Práve tu bol vynájdený retiazkový manžetový gombík.

      Dnes je skôr „jeans“ doba, ale aj napriek tomu sa nájdu tí, ktorí zostávajú verní elegancii. Zamilovali si tento decentný a zároveň štýlový doplnok. Typ gombíkov, ktoré boli takmer osem storočí neodmysliteľným doplnkom vkusného pánskeho šatníka, dnes zažíva renesanciu. V súčasnosti sú totiž takéto gombíky symbolom dominantného postavenia v spoločnosti. Ich nositelia sú prevažne vysoko postavení ľudia, ale aj tí, ktorým záleží na reprezentatívnom vystupovaní. Nie je ničím neobvyklým, keď si muž cez deň vymení niekoľko rôznych manžetových gombíkov v závislosti od príležitosti.

      Chcete zaujať na pohovore, pri obchodnom stretnutí alebo na rande? Doplnok v podobe manžetových gombíkov sa zaiste postará, aby ste tak urobili.

       Ako vyberať manžetové gombíky? Vhodne zvoliť manžetové gombíky je podobne náročné, ako si vybrať vhodnú kravatu, hodinky alebo košeľu. Najlepšie je, keď doplnky vykresľujú vašu prirodzenosť, teda ak sa s nimi cítite príjemne. Ale na druhej strane by ste sa nemali upriamiť len na jeden typ gombíkov. Je lepšie mať ich hneď niekoľko na rôzne príležitosti a vkusne zvoliť manžetky. Treba dbať tiež na materiál a farbu. Chcete vyzerať dôveryhodne alebo všetkým povedať, že ste rebel? V súčasnosti sa trend manžetových gombíkov priblížil forme vyjadrenia osobného charakteru, či aktuálnej nálady. Existujú manžetky znázorňujúce filmových hrdinov, hobby, či povolanie.

   Doteraz sme spomínali v súvislosti s manžetkami len pánov. No dnes už dávno neplatí, že by bol tento doplnok čisto pánskou záležitosťou. Teší sa veľkej obľube aj u elegantných dám. Manžetové gombíky sa dnes nenosia už iba pri sviatočnej príležitosti. Naopak, stali sa bežným doplnkom tzv. business oblečenia. Ak vám nie je slovo elegancia cudzie, tak navštívte stránku www.manzetky.sk a pozrite sa, aké typy dnes letia. Ktorý by najlepšie sadol vám?

__________________________

* noviny, ktoré vznikli v sedemnástom storočí a dodnes prinášajú svojim čitateľom exaktné informácie (Pozn. autora)

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: PR článok

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply