Home / Ostatné / Záhady z malej krajiny

Záhady z malej krajiny

Lovci tajomstiev a zberatelia záhad by vám určite vedeli rozprávať o unikátnych svetových hádankách, ktoré sa dosiaľ nepodarilo nikomu rozlúštiť. Tiež by vám povedali, že nevysvetliteľné veci sa nedejú len v Spojených štátoch, ale celkom pokojne ich nájdete i v našom malom Slovensku.A máme ich hneď niekoľko. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie, ale rozhodne ich je omnoho viac.

Nielen pre laikov, ale dokonca i pre geológov zostávajú záhadou Kysucké kamenné gule, ktoré sa nachádzajú v lesoch pri obci Klokočov. Ide o kamenné útvary pravidelného guľového tvaru z pieskovcových zlepencov. Od tohto najväčšieho náleziska sa po priamke na východ i západ nachádzajú ďalšie menšie náleziská. Pri obci Skálie sa týči veľká skalná stena dlhá 300 m, na ktorej vidno miestami akoby kamenné hniezda, odkiaľ sa kedysi dávno gule vylúpili. Ako presne tieto gule vznikli, nevedia objasniť ani odborníci. Takéto útvary sa nachádzajú iba na tomto mieste v dĺžke 200-300 m a potom už iba v Kostarike a Oceánii. Otázkou teda zostáva ich pôvod. Keďže nie sú geologické odpovede, teórie sa rôznia a tento jedinečný zjav pripisujú napríklad aj dávnym alebo mimozemským civilizáciám. Žiadna z teórií však nebola oficiálne potvrdená.

Ďalšou záhadou sú ruiny sídliska na hore Molpír nad Smolenicou. Toto sídlisko pravdepodobne pochádza z obdobia 700-600 rokov pred našim letopočtom. Podľa skúmania vzala toto sídlisko rýchla skaza, kedy obyvatelia utekali a všetko nechali tak, dokonca sa ani nevrátili pochovať mŕtvych. Hlavná budova bola doslova zmetená zo zemského povrchu a veľké kamenné kvádre boli rozmetané do veľkej vzdialenosti. Na sídlisku sa nenašli stopy požiaru, ale po preskúmaní kostier sa zistilo, že telá boli vystavené veľkej teplote. Príčina rýchleho zániku tohto sídliska nie je dodnes objasnená. Kto neskôr navštívil toto miesto, tak ten ochorel, po tele sa mu vyhodili pupáky, vypadali mu vlasy i zuby a vo veľkých bolestiach onedlho zomrel. Žeby radiácia? Aj archeológ v 20. storočí, ktorý sa ako prvý odvážil toto miesto preskúmať, náhle zomrel a nikto nevie, čo našiel.

Tajomstvom zahalená je určite aj tzv. Mesačná jaskyňa alebo šachta. Jej existencia nebola potvrdená, je známa iba z denníka povstaleckého kapitána Antonína Horáka. Vraj sa nachádza hlboko v tatranských lesoch a nie je tvorená z prírodných, ale len z čisto umelých materiálov. Jej steny sú tmavozelené a hladké ako sklo. Tvar je valcovitý, ale spolu s ďalšou jaskynnou miestnosťou získava tvar polmesiaca. Steny údajne nie je možné poškodiť krompáčom a zostávajú neporušené aj po zásahu guľkou zo strelnej zbrane. Vďaka týmto vlastnostiam sa znova diskutuje o možnosti dávnej alebo mimozemskej civilizácie. Práve tu môžu cítiť lovci tajomstiev novú príležitosť.

Možno poznáte známu záhadu plačúceho sarkofágu Jána Pálffyho na Bojnickom zámku. Po jeho smrti v roku 1908 mu na vlastné želanie vypustili krv a nahradili ju glycerínom. Od roku 1955 začala zo sarkofágu vytekať tmavá tekutina. Podľa rozboru ide o mineralizované zvyšky tela. Táto tekutina začala vytekať po tom, ako zo zámku odviezli slávny Bojnický oltár a prestala vytekať v roku 1995 po jeho vrátení. Hovorí sa, že vytekajúca tekutina boli Pálffyho slzy za oltárom. Čo bolo skutočnou príčinou a o akú tekutinu išlo je zatiaľ záhadou.

Neobjasnené skutočnosti, ktorým nikto nevie prísť na koreň, tvoria súčasť každej kultúry. Niektoré sú len vymyslenými „báchorkami“, iné sú skutočnou záhadou. Vedci a historici len neochotne pripúšťajú, že mohlo byť niečo inak, ako nám bolo roky vštepované. Nemajú radi, keď nevedia niečo logicky vysvetliť. Občas však ide logika bokom a nastupuje priestor pre legendy.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply