Home / Nezaradené / Sklenený dom v horách Kazachstanu

Sklenený dom v horách Kazachstanu

K architektovi Aibekovi Almasovovi prišiel klient so špeciálnou požiadavkou. Žiadal o útočisko v horách Kazachstanu, v ktorom by bol súčasťou prírody a zároveň zaujal v porovnaní s typickými drevenými domami, postavenými na stromoch. Almasov sa preto rozhodol vytvoriť nový typ domu postaveného okolo stromu, ktorý by sa od predchádzajúcich stavieb odlišoval najmä stavebným materiálom. Sklenený dom v divočine. Možno trochu desivé. Avšak dívať sa na hviezdy jasnej nočnej oblohy a mať za susedov veveričky, koho by táto predstava nelákala?

Vzhľadom k tomu, že konáre stromu sa rozprestierajú v najvyššej časti budovy, obytný priestor tvorí najmä spodná časť domu. Celá stavba je murovaná v kombinácii so sklom, čím umožňuje krásny výhľad na okolité lesy. Na prvom poschodí sa nachádza kúpeľňa a kuchyňa, spálňa s obrovskou posteľou je na druhom poschodí.

Dom leží asi 14 míľ od mesta Almaty v Kazachstane. Neexistuje tu prístup k elektrine, z toho dôvodu architekt plánuje využitie obnoviteľných zdrojov energie. Geotermálne tepelné čerpadlo poskytne teplo v zime. Úžitková voda bude vyriešená prostredníctvom recyklácie. Pretože neexistuje žiadna priama príjazdová cesta, majitelia budú musieť použiť bicykle. Dokonalá romantika!

 

Zdroj: http://www.fastcoexist.com

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]