Home / Ľudia / Život s “mačičkami”

Život s “mačičkami”

Mať doma mačku nie je nič neobvyklé. Milé, prítulné a nenáročné zvieratko, s ktorým sa môžete maznať, alebo ho iba tak škrabkať za ušami večer pri televízií. Troška menej štandardné je, keď máte doma týchto „vtieravých“ tvorov viac. Čo by ste povedali na siedmich? Nie je problém? Bývate vo veľkom dome s ešte väčšou záhradou? Pokojne sa Vám sem zmestí viacero mačiek, psov, kôz, prasiatok či kačíc? Pristali by ste aj na “o niečo väčšie mačičky”? Možno sa necháte inšpirovať príbehom sympatickej rodiny Aryho Marquesa Borges, ktorá chová doma sedem “mačacích šeliem”.

tiger

Pri pohľade na nich by nikto nepovedal, že ide o jedny z najnebezpečnejších zvierat na svete. Táto rodina pri nich nikdy necítila strach a sú pre ňu tými najväčšími miláčikmi. Hrajú sa s nimi, plávajú a tigre im dokonca dovolia, aby sa najmenší členovia “svorky” povozili na ich chrbte. Ary sa vyznáva, že o svoje dcéry nikdy nemal strach, čo sa týka spolužitia s tigrami. No nie všetci prijímajú tento fakt pozitívne a veria, že skôr či neskôr sa môže niečo pokaziť. Tak veľké tvory sú jednoducho nevyspytateľné. Je totiž všeobecne známe, že v populácií tigrov sa vyskytuje častejšie ako u iných mačkovitých šeliem „ľudožrútstvo“. Staré, choré alebo zranené zvieratá strácajú svoj prirodzený rešpekt pred človekom a ten sa stáva pre nich ľahkou korisťou. Bez zbrane pred nimi jednoducho nemáme šancu. I z tohto dôvodu boli tigre často vyhľadávané pytliakmi a usmrtené. Štatistiky uvádzajú, že smrtonosný “TIGER ľudožrút” mal na svedomí niekoľko stoviek obetí. Ary a jeho rodina si ale myslia, že ich maznáčikovia nie sú ani za mak nebezpeční. Vo svojej domácnosti v Maringe (Brazília) chovajú nie jedného, ale sedem „statočných“. Dcéry Deusanira, Uyara a Nayara milujú svojich „obrích krásavcov“ nadovšetko na svete. Jedia s nimi, plávajú  a bývajú.

Ary priznáva, že s tigrami nemá žiadne profesionálne skúsenosti, ale oni si ho jednoducho našli a on im nemohol povedať “nie”. Dve takéto „mačičky“ zachránil z nemenovaného cirkusu. Žili tu skutočne v otrasných podmienkach, on sa na to nemohol viac pozerať. Postavil ohradu a privítal ich do svojej rodiny. Nech sa Vám to zdá akokoľvek šokujúce, tak Ary nikdy nemal zo svojich zverencov strach a neuvažoval nad tým, žeby mohli nejako ohroziť jeho dcéry. Nayara si vytvorila akési zvláštne puto s Tomom, utešeným a hravým tigrom, ktorý ju má rovnako rád. Manžel jednej z dcér, Uyary, je však z týchto mega šeliem vydesený. Nepáči sa mu, že jeho žena takto bezhlavo riskuje svoj život. Myslí si, že tu absolútne zanedbávajú akékoľvek bezpečnostné predpisy. Rodinka nedbá na neprajníkov. Upravila 40 akrov pôdy a pripravila pre svojich krásavcov jedinečný „Eco Park Maringa“. Tu sa zvieratá potulujú úplne voľne a cítia sa tu naozaj ako v rajskej záhrade. Je asi ťažké pochopiť tento vysoko intímny vzťah hraničiaci s kontroverznosťou, no rodinka verí, že „Boh to tak chcel“. Denne preukazujú zvieratám úctu a lásku, ktorú dostávajú späť. Všetci sa o tigre starali najlepšie ako vedeli. O niektorých už od samotného narodenia. Dravé a vradžiace inštinkty, ktoré podaktorí považujú za prirodzené, stále spia. Nayara pláva s Tomom v bazéne niekoľkokrát týždenne a bez tohto „rituálu“ si nevie svoj život predstaviť. Opäť je tu však manžel Uyary, ktorý to celé pokladá za vysoko nebezpečné. Radšej by svoju manželku videl od týchto šeliem čo najďalej. No láska je láska. Jej volanie sa nedá prehlušiť. Ary verí, že jeho práca pre tieto zvieratá je ušľachtilá a ľudí, ktorí lovia tieto tvory iba pre kožuch, alebo aby mohli zaujať neodolateľnými módnymi doplnkami, by najradšej poslal za mreže. Smutné je, že mnohí využívajú tigrie pazúry a kosti pri liečebných procedúrach, a teda iba tak “ledabolo”. Rodina, ktorá tak miluje tigrov, nevie ich hodnotu vyčísliť, pretože výsledok, ktorý by dostali, by sa rovnal láske. Ako už vieme, láska nie je na predaj. Na čiernom trhu sa však pohybuje hodnota tigra okolo 50 tisíc dolárov. Našťastie, nie  každý sa pozerá na svet cez čísla.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply