Home / Technika / Fotografovanie žmurknutím oka

Fotografovanie žmurknutím oka

Napadlo Vás niekedy, že by fotenie mohlo byť ešte praktickejšie a rýchlejšie ako doteraz? Neustále si vyberať z vrecka smartphone či fotoaparát môže byť niekedy otravné. Všetko by bolo určite omnoho jednoduchšie, keby naše viečko fungovalo ako malá spúšť. Spoločnosť Google si myslí to isté.

Ešte v januári 2014 tento technologický gigant oznámil, že pracuje na vytvorení inteligentných kontaktných šošoviek. V prvom rade majú slúžiť na neustále sledovanie hladiny glukózy v krvi u diabetikov. Informácie by boli poskytované lekárovi. No a ešte jedna výhoda, ktorá ich robí žiadanejšími – budú mať integrovaný fotoaparát.

Kamera umiestnená mimo zreničky dokáže sledovať presný pohyb oka a tým umožňuje zrakovo postihnutým vyhnúť sa nebezpečenstvu pri prechode cez cestu, ak by stáli napríklad krok od obrubníka vedúceho do hustej premávky áut. Informácie zo šošovky sú zosynchronizované so smartphonom tak, že upozornia na každú prekážku alebo prípadné nebezpečenstvo.

Šošovky však nie sú určené len pre ľudí so zrakovými problémami. Vývojári dúfajú, že sa im sem podarí zakomponovať aj dostatočný zoom, takže kvalita Vašej „hands free“ fotografie sa kedykoľvek a kdekoľvek priblíži k bežnej fotografii nasnímanej klasickým fotoaparátom.

Google si už podal v roku 2012 na tento produkt  patent, no stále nevieme, kedy a či vôbec bude prístupný aj na voľnom trhu. No jedno musíme uznať, Google urobil ďalší významný krok vpred čo sa týka vizuálnych technológií.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: iflscience.com

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply