Home / Blog / PR články / Plastové okná a ich profily

Plastové okná a ich profily

Ak plánujete kúpu nových plastových okien, rátajte s tým, že sa stretnete aj s pojmom profil. Väčšinou platí, že čím bude mať profil viac komôr, tým kvalitnejšie budú okná. Kvalita okien však závisí aj od úrovne materiálu. Plastové okná či dvere sa vyrábajú z PVC a jeho variácií.

inter_okno_najlepsie_riesenie_bluevolution

Čo je to profil?

Profil je tvarová lišta, z ktorej sa skladá okenný rám. Každý výrobca profilu má svoju technológiu. Medzi najznámejšie patria plastové profily ALUPLAST, VEKA či REHAU. Pokiaľ hľadáte kvalitného predajcu, tak jedného takého nájdete aj TU
Profily plastových okien sa vystužujú pozinkovanou oceľou alebo nerezovými výstuhami. V podstate ide o komôrky v ráme a okne samotnom, ktoré umožňujú izolovať a udržiavať teplo. A keďže vzduch je najlepší tepelný izolant, tak i profil obsahuje rôzne vzduchové komory, čím sa dosahuje lepšia tepelná izolácia. Podľa počtu komôr poznáme 3, 4, 5, 6 a 7-komorové profily.

Každý výrobca má komôrky usporiadané inak. Bežný spotrebiteľ nemá možnosť nahliadnuť do vnútra okna bez jeho poškodenia, no niektorí predajcovia ponúkajú možnosť prezrieť si profil na testovacej vzorke.

Izolačné vlastnosti

inter_okno_10_rokov2

Izoláciu plastového rámu ovplyvňuje nielen počet komôr, ale aj ich hrúbka. Pravidlom však je, že šírka komory nesmie byť nižšia ako 5 mm. Ak by mala komora menej, profil by nemal pre zlepšenie izolácie žiaden význam.

Izolačné vlastnosti komorových profilov sa vyjadrujú vo vzorci W / m ^2K, čo znamená wat na meter štvorcový Kelvina. Čím je táto hodnota nižšia, tým sú vlastnosti izolácie lepšie. Za kvalitu si ale budete musieť priplatiť.

Ešte nedávno boli na slovenskom trhu v ponuke maximálne 3-komorové systémy, ktorých šírka dosahovala 58-60 mm. V dnešnej dobe je úzky profil ideálny pre montáž 4-komorového systému. 

Ak teda plánujete objednávku na plastové okná, dajte si pozor aj na profil, lebo ten býva zväčša rozhodujúci.

Zdroj: stavebnik.sk

Foto: inter-okno.sk

Leave a Reply