Home / Blog / PR články / 6 tipov, ako chystať dieťa do postele zábavnou formou

6 tipov, ako chystať dieťa do postele zábavnou formou

„Mami, ešte nechcem ísť spať!“ Stará známa veta, ktorou sa v mnohých domácnostiach končia dni. Zvlášť, ak boli zábavné a plné nových zážitkov, je celkom pochopiteľné, že deti nechcú o spaní ani počuť. Ako ale dieťa naučíte, že aj príprava na spánok je niečo, na čo sa môže tešiť?

Vyskúšajte našich 6 pomocných rád. Nezabúdajte však ani na to, že pokojne a s humorom ide všetko ľahšie…

  1. Predpríprava

Deti jednoducho potrebujú režim (a rodičia ešte viac), preto dieťatko učte odmalička na to, že spať v presne stanovený čas (plus-mínus) sa musí. Aby to však nebralo ako nutné zlo, na čas spánku ho systematicky pripravujte.

„Áno, túto rozprávku si ešte môžeš pozrieť, ale po nej už ideme spinkať.“

Dieťa tak bude vedieť, čo ho čaká, koľko času na hru či rozprávku ešte má a potom sa (hoci aj s menším protestom, ale predsa) odoberie do postele.

  1. Kúpanie pred spaním

Nie nadarmo sa zvyknú už novorodeniatka kúpať vo večerných hodinách. Dobrý kúpeľ totiž dokáže zázraky. Väčšinu detičiek upokojí, unaví, vo vani sa môžu aj trochu pohrať. Detské postieľky sa potom javia ako ideálne miesto na odpočinok.

postieľka

Buková postieľka so zásuvkou (detskapostel.com)

  1. Urobte z čistenia zúbkov hru

V podstate, ako zo všetkého, čo robíte s deťmi. Je fajn (ak rodičom na to ostáva energia a nedošli im nápady) spraviť hru z čohokoľvek, čo tvorí dôležitú súčasť detského života, bez ktorej to proste nejde. Strohé príkazy príliš nefungujú, respektíve zbytočne vyhrotia situáciu. Ak teda nechcete dieťa vychovávať policajným spôsobom, tak sa uvolnite a nehanbite sa zo seba občas urobiť aj šaša. Takto sa potom i obyčajné (a často nie príliš obľúbené) umývanie zúbkov môže stať tou časťou dňa, ktorú bude dieťa s radosťou očakávať. Možno to skúste cez súťaž. Kto si vydrží čistiť zuby dlhšie? Pravdaže, dieťa necháte po krátkom čase vyhrať a veselý úsmev je na svete. Nehovoriac už o tých žiariacich zúbkoch, ktoré na Vás drobček cerí. Tiež v obchode dovoľte dieťaťu vybrať si kefku či zubnú pastu, aká sa mu páči (aspoň občas).

  1. „Toto pyžamo chcem!“

Ak dieťaťu dovolíte vybrať si na noc pyžamko podľa vlastnej chute (nie dojčaťu, samozrejme, ale troj-štvorročné deti už taký výber hravo zvládnu), bude sa cítiť dôležitejšie. Takto vystrojené, v pyžamku, ktoré má tak rado, sa aj na spanie bude viac tešiť. Fajn je i to, keď mu spríjemníte čas spania peknými obliečkami, o ktoré v súčasnosti naozaj nie je núdza. Veď predsa viete, akú rozprávkovú postavičku má Vaša ratolesť najradšej. Určite sa poteší, keď bude môcť zaspávať s obľúbeným hrdinom. 

  1. Rozprávka na dobrú noc

V dnešnej dobe smartfónov a tabletov je zložité (a nepohodlné) deťom pred spaním čítať, ale určite by ste to nemali úplne vypustiť. Tí odvážnejší rodičia si môžu príbehy aj vymýšľať, prípadne nechať deti, nech zapoja svoju kreativitu. Spoločne prerozprávané príbehy nielenže trénujú detskú fantáziu a pamäť, ale zaručujú aj príjemné chvíle, ktoré sú vo vzťahu dieťa-rodič nenahraditeľné. Deti potrebujú byť so svojimi rodičmi, preto využite aj momenty pred spaním na to, aby ste Vaše puto prehlbovali a aj týmto spôsobom deťom spríjemnili uloženie do postieľky.

  1. Plány na zajtra

Výborne funguje menší rozhovor (deti sa chcú najviac rozprávať práve, keď majú ísť spať) pred spánkom. O tom, čo nás čaká zajtra, v najbližších voľných dňoch, cez prázdniny, na čo sa môžeme tešiť a pod. 

Už sa vyspíš len trikrát a pôjdeme do ZOO.“

„Keď sa zajtra vrátiš zo školy, bude tu na teba čakať prekvapenie.“

Menšia motivácia predsa nezaškodí.

Je skvelé mať sa na čo tešiť, a to neplatí len pre deti, ale aj dospelých. Hoci rodičia sa zväčša tešia po náročnom dni práve na oddych vo vlastnej posteli. Ale to deti pochopia až neskôr. 

Zdroj: babble.com/kid/kids-wont-snooze-7-ways-to-make-getting-ready-for-bed-into-a-game/

Foto: files.detskapostel.com/200000653-2999d2a935/b8032442.jpg