Home / Úspech / Lokalizácie v prekladoch

Lokalizácie v prekladoch

Viete, čo znamenajú „lokalizácie“ v súvislosti s prekladateľstvom? Spája sa Vám toto slovo skôr s GPS? Dovoľte, aby sme Vás vyviedli z omylu. Je to síce niečo rovnako potrebné, ale úplne z iného „cesta“. V dnešnom globálnom svete sú takmer nevyhnutné viacjazyčné verzie webu, katalógov, propagačných či iných materiálov. Práve na to slúžia lokalizácie, čiže štylisticky správne preklady.

Lokalizácie pod lupou

Lokalizácie sú špecifickým druhom prekladu, a teda majú určitú pridanú hodnotu. Je to komplexný proces, ktorý mení zdrojový text na text cieľového jazyka pri zohľadnení špecifík danej krajiny – kultúrnych, trhových i právnych. Tento proces zabezpečí, že text nepôsobí ako preklad, ale tak, ako keby bol v danom jazyku priamo vytvorený.

aspena5Čo všetko je možné lokalizovať

Lokalizovať je možné takmer všetko. Niektoré prekladateľské agentúry majú vytvorené špecializované oddelenia pre lokalizácie, ktoré majú s riadením rozsiahlych lokalizačných projektov bohaté skúsenosti. Tieto projekty sa realizujú v rôznych oblastiach ako IT (lokalizácie softvérov a hardvérov), medicínska technika, automobilový priemysel, elektronika, elektrotechnika, financie a mnohé ďalšie. Lokalizovať je možné i internetové stránky a portály s podporou SEO, multimédiá (audio/video) alebo hry. Súčasťou služieb môže byť aj lokalizácia post-editing (špecifická korektúra) po strojovom preklade.

Pomáhajú aj technológie

Nemôžete sa čudovať, že v 21. storočí sú veľkými pomocníkmi prekladateľov aj moderné technológie. Preklady pomocou softvérových nástrojov CAT (Computer-Aided Translation) sú vhodné pri textoch, v ktorých sa vyskytujú často opakujúce formulácie a frázy a vtedy, keď sa kladie dôraz na konzistentnú terminológiu prekladu, ako aj pri veľkých a dlhodobých projektoch. Preklady pomocou softvérových nástrojov CAT sú vhodné pri projektoch, ktoré si vyžadujú spoluprácu viacerých prekladateľov.

Dôverujte odborníkom

V prípade, že máte o lokalizácie záujem, nepodceňujte túto oblasť a zverte svoje preklady do rúk odborníkov. Využite služby agentúry Aspena, ktorá poskytuje široké spektrum jazykových služieb už 20 rokov. Má bohaté skúsenosti s viac ako 50 jazykovými kombináciami. Samozrejmosťou je profesionalita, vysoká kvalita a ústretový prístup k zákazníkom. Zárukou kvality je práca v súlade s normami ISO a EN, ako aj členstvo vo viacerých významných prekladateľských a lokalizačných asociáciách. V dnešnom uponáhľanom svete je veľkým plus expresné dodanie prekladu. Okrem lokalizácií, prekladov a tlmočenia patria medzi služby agentúry Aspena aj jazykové, predtlačové a odborné korektúry, strojový preklad a následný post-editing, grafické spracovanie, práca s multimédiami a dabing. Pri každej službe sa môžete spoľahnúť na kvalitnú prácu špecializovaného odborného tímu s technickým zázemím a bohatými skúsenosťami. Ak ešte stále váhate, služby agentúry Aspena odporúčajú aj celosvetovo známe spoločnosti ako adidas, Makita, Oriflame či Deloitte. Tak neváhajte a zverte svoj preklad do rúk odborníkov.

 

Foto: © monticellllo  / Dollar Photo Club