Home / Zdravie / Liečba akné sa začína pod povrchom

Liečba akné sa začína pod povrchom

Ak ste si mysleli, že akné bolo zlé počas vášho dospievania, počkajte, keď s ním budete musieť zápasiť opäť aj v dospelosti. Pravdou totiž je, že akné už nie je len problémom vášho pubertálneho potomka, ale trápi milióny žien, ktoré sa s ním musia vysporiadať aj po tridsiatom alebo štyridsiatom roku života. Posledné štúdie dokonca ukazujú, že akné sa u 50% žien vyskytuje práve v dospelosti. Problému akné sa venujú vedci intenzívne už dlhé roky, a aj napriek tomu, že príčina jeho vzniku je známa, liečba nie je taká jednoduchá. Určite to poznáte aj vy. Vyskúšali ste už stovky produktov, ktoré ste na pultoch drogérií našli, no výsledok bol stále ten istý. Aj po chvíľkovom zlepšení sa akné vrátilo, dokonca ešte horšie ako naposledy. A takto sa skúšaním ďalších a ďalších nesprávnych produktov dostávate do blúdneho kruhu, z ktorého niet úniku. Problém akné je v tom, že aj napriek tomu, že vás trápi na povrchu vašej pleti, jeho liečba sa začína hlbšie. Pod povrchom.

Aknózna pleť ide ruka v ruke so zvýšenou produkciou a zmenami konzistencie kožného mazu (sébum). Kým maz normálnej pleti je skôr tekutý, problematická pleť so sklonom k akné sa spája s hustým kožným mazom, ktorý spolu s odumretými kožnými bunkami upcháva póry a tak vytvára ideálne podmienky na množenie baktérií, ktoré vyvolávajú zápal a vznik akné. Nadmerná produkcia kožného mazu a jeho zmeny ovplyvňujú najmä hormonálne zmeny v tele, preto je akné typické v období dospievania. Hormonálne zmeny však nastávajú aj pred menštruáciou a výnimkou nie je ani tehotenstvo alebo nástup menopauzy. Pri liečbe jednoduchšej formy akné sa treba zamerať na vyčistenie upchatých pórov a zničenie baktérií v nich. Účinný je napríklad benzoylperoxid.

Okrem liečby akné svoju úlohu zohráva aj správna starostlivosť o aknóznu pleť. Patrí sem čistenie pleti ráno a večer prípravkami, ktoré rešpektujú pH pokožky, sú bez obsahu mydla a alkoholu, používanie krému na akné, no najmä, zabudnite na neodborné vytláčanie. Tento zlozvyk môže zápal zhoršiť a liečbu tak predĺžiť. V prípade, že používate makeup, voľte radšej zjednocujúci krém na aknóznu pleť. Vo všeobecnosti by ste mali používať produkty určené na starostlivosť a hygienu, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a ich účinok sa spoločne násobí.

Viac sa o staroslivosti a liečbe akné dočítate na www.bioderma-sk.com.