Home / Ostatné / Zaujímavosti / Debetná a kreditná karta nie je to isté

Debetná a kreditná karta nie je to isté

Možno ste sa už aj vy pozastavili nad tým, aký je vlastne rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou. Veď na prvý pohľad môžu predsa obe vyzerať takmer rovnako. Ako obyčajná kartička z plastu. Obe majú na zadnej strane magnetický pás a na prednej strane čip. Čo ich ale podstatne rozlišuje, je, odkiaľ plynú peniaze, ktoré vďaka nim dostanete.

Aký je teda rozhodujúci rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou? Kedy sa oplatí využiť viac kreditnú kartu a kedy je lepšie použiť debetnú?

Základné rozdiely

Debetnú kartu vám dajú k bežnému účtu v banke. Pri platbe a výbere z bankomatu používate svoje vlastné prostriedky. Výber z bankomatu je vďaka nej lacnejší. Kreditná karta, naopak, umožňuje dostať peniaze na úver. Jej hlavnou výhodou je bezúročné obdobie a vybrané zľavy v obchodoch. Tiež sa vďaka nej vyhnete poplatkom za platby. A za výber z bankomatu platíte väčší poplatok.

Debetná karta

Debetná karta väčšinou automaticky vydá banka pri otvorení účtu. V podstate umožňuje platbu peniazmi z vlastného účtu. Obvykle je súčasťou balíka služieb k účtu. Využívať ju možno bezplatne. Niektoré banky si však môžu účtovať istý poplatok, ak kartu nevyužívate pravidelne.

Používanie karty pri platbe alebo výbere z bankomatu môže byť spoplatnené. Ale nemusí to tak byť vždy. Závisí od charakteru služieb, ktoré sú s účtom spojené. Pri bezplatných účtoch sa nezvyknú za používanie karty poplatky účtovať. Na druhej strane zasa istý poplatok zaplatíte za výber z bankomatu. Záleží na cenovej politike jednotlivej banky. Používanie debetnej karty pri platbe alebo výbere v zahraničí zvykne byť podobné ako na Slovensku. Aj v tomto prípade závisí od banky. A tiež rozsahu služieb k účtu.

Cena debetnej karty

V prípade, ak platby debetnou kartou nie sú obsiahnuté v celkovom balíku služieb k bežnému účtu, poplatky by mali byť väčšinou vo výške dvoch desiatok centov pri jednej platbe. Výbery debetnou kartou z bankomatov v zahraničí sú však väčšinou drahšie než platby v obchodoch. Okrem toho, konkrétne poplatky sa líšia pri výbere v krajinách, kde sa už platí alebo neplatí eurom. V tomto článku si môžete pozrieť prehľad poplatkov za výbery v zahraničí v jednotlivých bankách.

Kreditná karta

Kreditnú kartu môžete získať nielen od banky, ale aj od nebankovej finančnej spoločnosti. V podstate znamená istú formu úveru. Na jeho začiatku platíte peniazmi banky alebo finančnej spoločnosti. Istý čas tak nepotrebujete vlastné peniaze. Na konci dohodnutého obdobia však budete musieť zaplatiť, koľko ste minuli. Aj s nákladmi, ktoré si od vás vypýtajú za požičanie.

Požičať si takýmto spôsobom je vlastne výhoda aj nevýhoda kreditnej karty. Ak sa však naučíte kreditnú kartu používať správne, nebudete musieť platiť zbytočné úroky. A takýmto spôsobom ušetríte celkom slušnú sumu prostriedkov.

Kreditná karta vám poskytuje takzvané bezúročné obdobie. Jeho rozsah môže byť rôzny. Väčšinou tak do dvoch mesiacov. Je to obdobie, keď môžete využívať kreditnú kartu bez platenia vlastnými peniazmi. Teda platíte požičanými prostriedkami.

Celý mesiac vlastne môžete platiť požičanými peniazmi. Následne dostanete faktúru za uskutočnené platby. Potom príde na rad termín, dokedy treba minuté peniaze vrátiť aj s príslušným dohodnutým poplatkom. Po uplynutí lehoty dohodnutej splatnosti však očakávajte, že vám budú narastať celkom nemalé úroky. Preto by ste nemali platiť kreditkou po splatnosti. Ešte je možné rozdeliť si uhradenie ceny za kartu na menšie splátky.

S takýmto postupom treba rátať pri nakupovaní v klasickom obchode alebo prostredníctvom internetu. Pri výbere peňazí z bankomatu by ste však mali byť omnoho opatrnejší. Môžete na tom celkom nepríjemne prerobiť. Za výber z bankomatu môžete zaplatiť aj niekoľko eur. Niektoré spoločnosti si zvyknú účtovať aj isté percento z vybranej sumy. Čo už by mohlo vyjsť ozaj draho.

Cena kreditnej karty

Treba rátať s tým, že kreditná karta je vlastne úver. A že za používanie požičaných peňazí musíte zaplatiť požadovaný poplatok. Takže treba myslieť na to, že kartu v žiadnom prípade nedostanete zadarmo.

Počas roka môže taká karta stáť aj desiatky eur. Záleží, prirodzene, na tom, kto vám daný úver prostredníctvom kreditnej karty poskytne.

Rozumným používaním možno získať späť istú časť zo zaplatenej hodnoty nákupov. Výška percent závisí od konkrétnych dohodnutých podmienok. Pri šikovnom používaní kreditnej karty počas celého roka možno získať späť celý mesačný poplatok.

A dodatočným darčekom môžu byť aj vyššie zľavy v obchodoch, ktoré majú dohodnutú spoluprácu s poskytovateľom úveru formou kreditnej karty. Zvyknú totiž združovať predajcov do malých či väčších vernostných zoskupení. Zaplatením týmto spôsobom na vybraných miestach už môžete získať veľmi lákavú zľavu. Môže sa vyšplhať aj na pätinu z celkového nákupu.