Home / Technika / Zopakujte si, aké faktory ovplyvňujú životnosť pneumatík, vyplatí sa to

Zopakujte si, aké faktory ovplyvňujú životnosť pneumatík, vyplatí sa to

Životnosť pneumatiky je ovplyvnená technickým stavom vozidla, skladovaním, štýlom jazdy a v neposlednom rade tiež kvalitou. Prémiové pneumatiky s vysokým kilometrovým nájazdom prekonajú najlacnejšie pneumatiky zo supermarketu aj o niekoľko rokov. Zistite, na čo si dať pozor pri výbere a ako sa o pneumatiky správne starať.

Životnosť pneumatík

Celková životnosť pneumatík je 10 rokov od dátumu výroby. Ich prevádzková životnosť však dosahuje maximálne 6 rokov, ale môže byť aj oveľa nižšia. Veľa záleží od stavu vozidla a od starostlivosti o pneumatiky. Dátum výroby plášťa sa skrýva pod DOT kódom, ktorý nájdete na každej pneumatike. Prvé dvojčíslie označuje týždeň, druhé rok výroby.

Geometria a tlmiče

Nesprávne vyladená geometria a opotrebované tlmiče spôsobujú nerovnomerné opotrebovanie pneumatik. Pokiaľ máte pneumatiky zjazdené len na jednom okraji a auto ľahko „ťahá“ na stranu, je to známka zle nastavenej geometrie. Pílkovité opotrebenie s vydretými plôškami po obvode plášťa je spôsobené zlým stavom tlmičov. Pokiaľ na svojich pneumatikách pozorujete akékoľvek opotrebenie, návštevu autoservisu radšej neodkladajte.

Správny tlak v pneumatikách

Nesprávny tlak v pneumatikách tiež spôsobuje nerovnomerné opotrebenie. Prehustená pneumatika je nadpriemerne opotrebovaná v strednej časti behúňa. Podhustený plášť je naopak viac zjazdený na okrajoch. Akonáhle tlak v pneumatikách nezodpovedá odporúčaným hodnotám, musí sa upraviť. Správnu hodnotu tlaku nájdete v manuáli vozidla a na karosérii.

Skladujte pneumatiky šetrne

Nevhodné skladovanie nepoužívanej sady pneumatík skracuje ich životnosť. Pneumatiky by mali byť v ideálnom prípade na chladnom a suchom mieste, kde na nich nebude svietiť slnko. Okrem umiestnenia záleží tiež na ich pozícii. Pneumatiky s ráfikom skladujte naskladané na sebe. Pokiaľ ich uskladníte bez nich, nechajte ich stáť a občas ich otočte.

Kvalitné pneumatiky majú dlhšiu životnosť

Životnosť pneumatiky je ovplyvnená konštrukciou a použitými materiálmi. Kvalitné pneumatiky majú nízky valivý odpor, vďaka nemu je trenie medzi vozovkou a dezénom nižšie. Dlhodobo najdlhšou životnosťou sa pýšia pneumatiky od značiek Michelin a Continental. Špičkami v kilometrovom nájazde sú pre tohtoročnú zimu Michelin ALPIN 6 a Continental WinterContact TS 860, ktoré vám pri správnej starostlivosti vydržia oveľa dlhšie ako najlacnejšie pneumatiky zo supermarketu.

Ľudský faktor

Na životnosť pneumatík máte veľký vplyv aj vy a váš spôsob jazdy. Pokiaľ jazdíte štýlom brzda – plyn, vyžívate sa v driftovaní a v jazde po poľných cestách, pneumatiky odrovnáte oveľa rýchlejšie ako pokojný mestský vodič.

Výberom vhodných pneumatík a správnou starostlivosťou o ne si môžete predĺžiť interval medzi nákupmi až o niekoľko rokov. V dlhodobom horizonte tak ušetríte stovky eur, a to nie je málo.