Home / Ostatné / Zaujímavosti / Pôžička s 0 % úrokom. Oplatí sa vám?

Pôžička s 0 % úrokom. Oplatí sa vám?

Keďže väčšina ľudí v živote nevyhrá športku, ostávajú nám iba dva spôsoby, ako získať peniaze na niečo, čo potrebujeme. Môžeme si našetriť, čo však môže trvať dlho, alebo si na to jednoducho požičať čo najvýhodnejšie. Jeden z takýchto výhodných úverov je bezúroková pôžička.

Bezúročná online pôžička je presne taká ako znie. Má nulový úrok. Platíte iba za poplatok za poskytnutie úveru. Maximálna suma, ktorú si môžete požičať, je 1500 eur. To nie je veľa, čo znamená, že je určená pre ľudí, ktorí si potrebujú pokryť krátkodobé výdavky, poprípade si chcú niečo zariadiť doma. Taktiež sa zvyčajne musí požičať presná suma, ani menej, ani viac.

Oplatí sa teda? Najbližší produkt, ktorý je takejto ponuke najviac podobným, je klasický spotrebný úver. Ten už však klasicky úrok má a môže mať taktiež poplatok za vybavenie. Pozrime sa teda na modelový príklade a zistime, koľko vás vyjde požičanie si bezúrokovej pôžičky.

Príklad:

Janko chce zariadiť svojmu dieťaťu detskú izbu. Vypočítal si, že nová posteľ, skrine a koberec ho vyjde na 2000 eur. Jeho vlastné prostriedky sú však iba 500 eur. Potrebuje si teda požičať zvyšných 1500 eur. V banke mu ponúknu bezúrokovú pôžičku za poplatok 30 eur s dobou splatnosti 12 mesiacov a mesačnou splátkou 120 eur. Dokopy teda vráti 1530 eur. Janko teda po dôkladnom uvažovaní zistil, že je lepšie zaplatiť menej ako viac, a preto sa rozhodol prijať ponuku z banky a čerpať bezúrokovú pôžičku.

Čo sledovať pri bezúrokovej pôžičke

Bezúročná pôžička je ďalším typom bankového produktu, ktoré banky ponúkajú v rámci úverov. Ako pri každom inom úvere, je niekoľko charakteristík, ktoré by ste si mali všímať v čase, keď premýšľate o poskytnutí žiadosti o úver. Poďme si ich uviesť a rozobrať, na čo by ste si mali pri nich dávať pozor.

RPMN

Najobľúbenejšia skratka, s ktorou sa stretnete pri vybavovaní každého úveru. Ročná percentuálna miera nákladov je celková suma všetkých poplatkov a ďalších nákladov, ktoré zaplatíte banke naspäť. Výška sa determinuje prostredníctvom dĺžky obdobia splatnosti pôžičky. Platí pravidlo, že čím dlhšia doba splatnosti, tým nižšiu hodnotu RPMN má.

Úrok/úroková sadzba

Úrok predstavuje náklad, resp. sumu, ktorú musíte banke zaplatiť za to, že si od nej požičiate financie. Je vyjadrený v percentách a najčastejšie za rok (pomocou skratky p.a.). Tvorí súčasť vašej mesačnej splátky. V prípade bezúrokovej pôžičky neplatíte žiaden úrok. Čiže v podstate by takáto pôžička online mala byť lacnejšia, banka sa však môže rozhodnúť zvýšiť náklady inde.

Výška mesačných splátok

Táto suma je priamo spojená s dĺžkou doby splatnosti úveru. Podobne, ako pri RPMN, používa nepriamu úmeru. Dlhšia doba splatnosti vedie k nízkym mesačným splátkam a naopak. Musíte sa však na to pozrieť objektívne z dlhodobého hľadiska. Vyššie mesačné splátky môžu viesť k celkovo nižšej sume, ktorá sa zaplatí banke.

Poplatky

Okrem RPMN môžu mesačné splátky tvoriť aj nasledujúce poplatky:

  • poplatok za vybavenie pôžičky,
  • poplatok za vedenie úverového účtu,
  • poplatok za administratívnu činnosť,
  • poplatok za predčasné splatenie pôžičky,
  • poplatok za mimoriadne splátky.

Bezúroková pôžička však väčšinou tieto splátky neobsahuje, no v budúcich ponukách sa môžu vyskytnúť.

Poznajte svoje financie

Pôžička býva v niektorých prípadoch vhodným riešením. Občas však môžete spraviť chybu, nesprávne odhadnúť svoje financie a mať problémy so splácaním. Pri bezúrokovej pôžičke by sa to nemuselo stať, keďže celková suma, ktorú musíte vrátiť, nie je vysoká, nikdy však neviete.