Home / Zdravie / S rakytníkovým olejom si posilníte imunitu

S rakytníkovým olejom si posilníte imunitu

Je množstvo spôsobov, ako zlepšiť svoj imunitný systém a bojovať pred oxidačným stresom, a jedným z nich je aj užívanie čistého, za studena lisovaného rakytníkového oleja.

Bez chrípky vďaka rakytníku

Usilujete sa zdravo žiť? Potom ste už určite „odkukali“ od svojej kolegyne konzumáciu rakytníkového oleja. Ako všetky prírodné oleje, aj tento je vhodný nielen na vnútorné použitie. Aplikovaním oleja na pokožku sa postaráte o jej zdravý a krásny vzhľad, tak prečo ho nepoužiť napríklad pri masáži alebo miesto telového balzamu?

Rastlinu rakytník rešetliakový sme si však obľúbili najmä pre schopnosť budovať zdravý imunitný systém, čo je v čase chrípkových epidémií cenná informácia. Ak budete užívať rakytníkový olej (po lyžičkách, vo forme kvapiek alebo toboliek), telo zásobíte množstvom vitamínov a minerálov. Oranžové plody rakytníkového kra obsahujú najmä vyhľadávaný vitamín C, ktorý sa v oleji zachová najmä vďaka tomu, že je lisovaný za studena. Konzumáciou rakytníkového oleja pozitívne ovplyvníte aj zdravie vašich slizníc, ktoré sa vo veľkom podieľajú na stave vášho imunitného systému, keďže zamedzujú prieniku škodlivín do tela.

Rakytníkový olej aj pre srdce, pokožku, trávenie

Už starí Gréci si všimli širokospektrálne účinky rakytníka. Dá sa z neho využiť všetko – plody, kvety, semená, listy, dokonca i konáriky. Rakytníkový olej vyrábaný z plodov rastliny okrem množstva vitamínov (najmä C, E, D, K) obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny a karotenoidy, preto je vynikajúci aj pre zdravie očí alebo kože. Naneste olej na pokožku postihnutú ekzémom, akné, psoriázou, lupienkou alebo mykózou alebo upokojte tráviaci systém, ak máte problémy s črevami, pečeňou či žalúdkom. Trpíte syndrómom suchého oka alebo vás po pôrode hnevá vypadávanie vlasov? Aj v tomto smere môže byť rakytníkový olej veľmi nápomocný. Ak ste prepracovaní a hľadáte dobrý životobudič, rakytník vás určite zbaví únavy a predídete s ním aj srdcovocievnym ochoreniam.

Ako využiť rakytníkový olej

Ako sme už spomínali, rakytníkový olej neužívame len preventívne, aby sme si vybudovali imunitu alebo sa postarali o svoj tráviaci trakt, ale aj v prípade, že nás trápia konkrétne ťažkosti. Neváhajte siahnuť po oleji pri umývaní vlasov alebo ho aplikujte na rany a popáleniny, uľahčíte ich regeneráciu. Je to akýsi liek na všetko.

Kto je zástancom prírodných produktov, rakytníkový olej bude vyťahovať z lekárničky častejšie ako bežné lieky. Organizmus nielen detoxikuje, ale ho chráni pred zápalmi, pôsobí antibioticky, eliminuje kašeľ, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak a pomáha napríklad aj pri gynekologických ochoreniach a poruchách močového ústrojenstva. Rakytníkový olej síce nemôžete použiť na vyprážanie, no zato ním vynikajúco dochutíte jedlá studenej kuchyne. Ak práve nepripravujete šalát alebo dresing, užite olej podľa inštrukcií výrobcu. Konzumovať ho môžu aj tehotné a dojčiace ženy a deti od troch rokov.