Home / Elektro / Čína čoraz viac dýcha na chrbát zabehnutým predajcom smartfónom

Čína čoraz viac dýcha na chrbát zabehnutým predajcom smartfónom

Telefóny bez pochyby patria medzi neodlúčiteľné súčasti našich životov. Zatiaľ čo dlhšiu dobu v našich vreckách sme nosili primárne telefóny značiek ako Samsung, Apple, Sony a ďalšie, tak karta sa aktuálne pomaly otáča. Vyššie spomínané spoločnosti, ktoré dlhodobo dominovali sú pomaly na ústupe (pozn. redakcie: aktuálne spoločnosť Samsung je najväčším výrobcom telefónov na svete a spoločnosť Apple je tretím najväčším výrobcom. Avšak ich náskok sa postupne zmenšuje).Do popredia sa totiž čoraz viac tlačia čínsky výrobcovia, hovoria štatistiky Kanataru z posledného kvartálu minulého roka.

Huawei a Xiaomi pomaly, ale isto napredujú

Najväčšími skokanmi sú spoločnosti Huawei, Xiaomi a Oppo, ktoré dnes patria medzi 5 najväčších výrobcov telefónov na svete. Zatiaľ „najúspešnejší“ príbeh píše, spoločnosť Huawei, ktorá v predajoch prebehla amerického giganta, spoločnosť Apple. Darí sa však aj ostatným výrobcom, ktorí si čoraz viac odkúsavajú z trhového koláča na úkor dnes už dobre zabehnutých značiek. Inými slovami, neznamená to, že aj iný výrobcovia nerastú. Za spomenutie stojí napríklad spoločnosť Vernee, ktorej telefóny sa pomaly, ale isto šíria medzi verejnosťou.

Prečo sa Číne tak darí?

Cena, cena a ešte raz cena. Každý z nás hľadá čo najlepší pomer cena:výkon. Dobrým príkladom je spoločnosť Xiaomi, ktorej smartfóny patria medzi cenovo najdostupnejšie v pomere k výkonu. Neznamená to však, že  Xiaomi sa o niečo „ukracuje“. Nižšia cena telefónov sa odzrkadlila v tom, že v ich telefónoch nie je ničím nezvyčajným ak vám vyskočí reklama. Inými slovami, zmenili pohľad na biznis, a vyzerá to tak, že sa im to zatiaľ vypláca. Ľudia totiž vítajú priaznivejšie ceny, na úkor väčšieho množstva reklám. Nehovor viac o technológiách, ktoré sú stále viac dostupnejšie aj v nižších cenových kategóriách. Dobrým príkladom sú skenery odtlačky prstov, ktoré dlho boli výsadou tých najdrahších zariadení na trhu, a dnes ich nájdeme už aj v tých najlacnejších zariadeniach.

Zdroj: TS