Home / Elektro / Novinky vo svete televízií v roku 2023: Ako vybrať televízor?

Novinky vo svete televízií v roku 2023: Ako vybrať televízor?

S príchodom nových technológií sa svet televízií mení rýchlejšie než kedykoľvek predtým. Rok 2023 sa nevyhol tomuto trendu a prináša rad technologických inovácií, ktoré zmenia spôsob, akým sa pozeráme na televíziu. 

Pochopiť, ako vybrať televízor, je teraz dôležitejšie než kedykoľvek predtým, najmä vzhľadom na rôznorodosť dostupných parametrov.

Najnovšie vývojové trendy

Začnime tým, čo je nové a vzrušujúce vo svete televízií. Pri pohľade na najnovšie produkty vedúcich výrobcov, ako je Samsung, môžeme vidieť, že v popredí sú teraz technológie ako 8K rozlíšenie, MicroLED a Mini LED panel, AI upscaling technológie a vylepšené herné režimy. 

Samsung televízor

Hoci sa výrobcovia televízií medzi sebou doslova pretekajú v tom, kto prinesie nadupanejšie vylepšenia, televízory sa stále udržiavajú na špičke. Samsung ponúka radu televízorov s technológiou MicroLED, ktorá ponúka nevídané kontrasty a farby. 

Taktiež vylepšili svoju technológiu Quantum Dot, ktorá teraz zobrazuje oveľa širšiu farebnú škálu a hlbšie čierne tóny. Takže keď si budete chcieť zapnúť Oppenheimera, neunikne vám žiaden detail. 

Ako vybrať televízor?

Pri výbere televízora existuje mnoho parametrov, ktoré je potrebné zvážiť. Začnime uhlopriečkou. Rozhodovanie o vhodnej uhlopriečke televízora môže byť trochu zložité, ale nasledujúce rady vámi to uľahčia. Všeobecne platí, že väčšia uhlopriečka ponúka lepší zážitok z pozerania, pretože môžete lepšie vnímať detaily a viac sa ponoríte do obrazu. 

zdroj: SAMSUNG UE55CU8072UXXH 55" Crystal UHD SMART TV 

zdroj: SAMSUNG UE55CU8072UXXH 55″ Crystal UHD SMART TV

Vzdialenosť sledovania

Pri výbere televízora zvážte vzdialenosť, z ktorej budete sledovať svoje obľúbené programy. Ak je televízor veľký a sedíte príliš blízko, obraz sa môže zdať neostrý, dokonca môžete vidieť pixely. 

Naopak, ak je televízor príliš malý alebo sedíte príliš ďaleko, môžu vám uniknúť dôležité detaily. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že vzdialenosť od televízie by mala byť približne 1,5 až 2,5 krát väčšia ako uhlopriečka televízora. Pri televízore s uhlopriečkou 50 palcov by to bolo približne 1,9 až 3,2 metra. 

Ďalším dôležitým parametrom je rozlíšenie. I keď je 8K technológia na vzostupe, 4K televízory sú stále obrovským krokom vpred oproti HD televízorom a stále poskytujú fantastickú kvalitu obrazu za oveľa nižšiu cenu.

Moderné technológie

Technológie obrazových panelov ako OLED, QLED a MicroLED prinášajú rôzne výhody, ako sú živšie farby, hlbšie čierne tóny a rýchlejší prenos. OLED je ideálny pre filmových fanúšikov, ktorí chcú ten najlepší obraz, zatiaľ čo QLED a MicroLED sú skvelé pre hráčov a milovníkov športov, ktorí potrebujú rýchlejší prenos a jasnejší obraz.

Ďalšou dôležitou súčasťou výberu televízora sú jeho inteligentné funkcie. Veľa televízorov má streamovacie služby, hlasové ovládanie a dokonca aj umelú inteligenciu, ktorá môže vylepšiť kvalitu obrazu a zvuku.

 

Výber moderných televízorov za skvelé ceny si môžete prezrieť na www.grejt.sk

 

 

zdroj: unsplash.com