Home / Návody / Toto sú zlaté pravidlá pri tvorbe systému v sklade: Viete, ktorý regál je pre vás ten pravý?

Toto sú zlaté pravidlá pri tvorbe systému v sklade: Viete, ktorý regál je pre vás ten pravý?

Toto sú zlaté pravidlá pri tvorbe systému v sklade: Viete, ktorý regál je pre vás ten pravý?Azda každý predajca chce mať na svojej predajni poriadok a snaží sa robiť všetko pre to, aby tomu tak bolo. Aby ste však ako majiteľ predajne mali na srdci úplný pokoj, vyriešiť to môže aj poriadok v sklade. Ak sa vám totiž podarí vytvoriť si určitý systém, získate tak prehľad a ušetríte množstvo času. Systémom však určite potešíte aj svojich zamestnancov, ktorým sa bude pracovať jednoduchšie.

 Poďme sa teda pozrieť na to, ako tento systém vytvoriť.

Prvé, na čo by ste sa mali sústrediť, sú skladové regály, vďaka ktorým maximalizujete svoje skladovacie priestory. Všetky produkty získajú svoje bezpečné miesto, čo im dokáže predĺžiť životnosť. Zabúdať netreba na to, že sklad sa ihneď stane prehľadnejším. Poznáme niekoľko druhov skladových regálov. Sú to napríklad paletové regály, no aj posuvné a skrutkové.

Pre aký regálový systém sa rozhodnúť?

Obľúbenou možnosťou sú paletové regály, ktoré vďaka tomu, že sú kompletne pozinkované, nepotrebujú ďalšiu povrchovú úpravu. Súčasťou týchto zostáv je kotviaci materiál, pomocou ktorého možno ukotviť rámy k podlahe.

Priestor v sklade dokážete maximalizovať vďaka pohyblivým regálovým systémom. Ich sústava je rozdelená na jednotlivé bloky, ktoré v zomknutom stave možno uzamknúť. Tento druh je populárny najmä v archívoch úradov. Vybavený je totiž možnosťou uskladnenia obalov na spisy, no tiež magnetickými páskami a disketami.

V neposlednom rade sa často stretávame aj so zostavami skrutkovaných regálov, ktoré pozostávajú zo systémových oceľových profilov, oceľoplechových políc a rohových výstuh a pätiek. Aj pri tomto druhu sú všetky prvky pozinkované.

 

Ako vytvoriť systém?

Skôr než sa pustíte do prerábky skladu, mali by ste dôkladne preskúmať samotný priestor. Okrem jeho veľkosti sa zamerajte aj na tvar a výšku, aby ste vedeli, aké regály si môžete dovoliť. Vopred si vyberte miesta, kde regály umiestnite. Malo by ísť o miesta, ktoré minimalizujú stratu priestoru a zvýšia kapacitu skladovania.

Druhým krokom je výber regálov. O ich základných druhoch sme si povedali vyššie, vyberte si teda taký, ktorý sa do vášho skladu hodí najviac. Pri výbere by ste mali uvažovať nad typom svojho podniku a tovaru, ktorý bude skladovať.

Aby bol systém skutočne systémom, organizujte tovar podľa kategórií. Pomôcť vám môžu značky, prípadne označenie jednotlivých regálov číslami alebo farbami. Vďaka tejto šikovnej a časovo nenáročnej organizácii bude vyhľadávanie a získavanie žiadaného tovaru jednoduchšie.

 

zdroj: freepik

Zdroj: shutterstock,

zdroj: freepik