Home / Elektro / Ako vybrať varné dosky

Ako vybrať varné dosky

 

Ako vybrať varné dosky

Varné dosky sa stali neodmysliteľnou súčasťou každej jednej kuchyne tak, ako aj iné spotrebiče, ako sú napríklad chladnička, mraznička a podobne. Samozrejme výber tohto typu spotrebiča môže potrápiť, pretože nám trh ponúka viac možností. Od plynových varičov až po moderné indukčné varné dosky, existuje mnoho možností, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodnutie. V tomto článku vám predstavíme tie najzakladanejšie typy varných dosiek, poskytneme užitočné informácie o každej z nich a vďaka tomu vám pomôžeme s výberom tej najvhodnejšej dosky na varenie pre vašu domácnosť.

Sklokeramická doska

Sklokeramická varná doska sa stala štýlovým a praktickým riešením pre moderné kuchyne. Má samozrejme elegantný a nenápadný vzhľad a jednoduchá údržba pritiahne pozornosť nejedného spotrebiteľa, ale aké sú jej výhody a nevýhody?

Sklokeramické varné dosky sú vyrobené z odolného keramického materiálu, ktorý je pokrytý tenkou vrstvou skla. Ich fungovanie spočíva v elektrickom ohreve keramickej platne, ktorý prenáša teplo na nádoby a potraviny. Vrchná vrstva skla zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla a jednoduché čistenie.

Jednou z ich hlavných výhod je schopnosť dosiahnuť vysoké teploty rýchlo, čo urýchľuje proces varenia a prispieva k efektívnemu využívaniu času. Ďalšou výhodou sklokeramických dosiek je ich jednoduchá údržba. Pretože ich hladký povrch zaručuje ľahké čistenie a odolnosť voči škvrnám a mastnote. Toto určite oceníte pri prataní v kuchyni. Okrem toho sú tieto dosky bezpečné na používanie. Sú vybavené funkciou chladnutia, ktorá rýchlo znižuje teplotu povrchu po vypnutí, minimalizuje tak riziko popálenia. Potešiť vás môžu aj funkcie, jednoduché ovládanie a hlavne aj nízka cena v porovnaní s iným typom dosky na varenie. Avšak, všetko pre má aj svoje proti a mínusy sklokeramických dosiek rozhodne nepotešia ľudí, ktorí sa snažia ušetriť za energie.

Oproti napríklad indukčným alebo plynovým, budete musieť dlhšie počkať na to, kým tento typ dosky dosiahne bod varu. Veľkým mínusom je tiež aj ich vyššia spotreba energie a únik zvyškového tepla, pretože neohrievajú len dno riadu, ako je to v prípade indukčných.

Indukčné varné dosky

Indukčné dosky sú moderným a efektívnym riešením pre kuchyne. Okrem toho sú nesmierne obľúbeným typom varnej dosky, jednak aj kvôli ich dizajnu ale taktiež aj kvôli ich efektívnosti. Ich fungovanie spočíva v elektromagnetickej indukcii, kde sa teplo generuje priamo v hrnci alebo panvici. Teda za pomoci elektromagnetických vĺn sa následne zahrieva dno panvice alebo hrnca, takže, pochopiteľne v súvislosti s týmto spotrebičom nemusíme hovoriť o zbytočných teplotných stratách ako je to napríklad pri plynových alebo sklokeramických doskách.

Tento spôsob ohrevu umožňuje rýchle a presné nastavenie teploty. Indukčné dosky majú niekoľko výhod, vrátane rýchleho ohrevu, efektívnosti a bezpečnosti, keďže povrch dosky zostáva chladný. Nevýhody zahŕňajú nutnosť používať vhodné nádoby a vyššiu počiatočnú investíciu, ale pokiaľ si uvedomíte, že pri nich nedochádza k tepelným stratám, v konečnom dôsledku sa vám investícia do nich rozhodne oplatí. Pri výbere je dôležité zvážiť typ nádob, ovládacie možnosti a dodatočné funkcie, aby ste si vybrali indukčnú varnú dosku, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

Plynové varné dosky

Plynová varná doska je tradičným a spoľahlivým spôsobom varenia v mnohých domácnostiach. Hlavne sú obľúbené u kuchárov, ktorí sú zvyknutí na varenie na tomto type dosky. Ich fungovanie asi ani nemusíme nijako špecificky vysvetľovať, pretože je založené na horáku, ktorý vytvára plameň a  ten ohreje hrniec alebo panvicu. Tento spôsob umožňuje rýchle prispôsobenie teploty a presnú kontrolu varenia, aj preto je tak u kuchárov obľúbený.

Výhody plynových varných dosiek zahŕňajú okamžitý ohrev, čo je výhodné pre rýchle varenie a pripravovanie jedál. Taktiež ponúkajú vizuálnu kontrolu plameňa, čo mnohí kuchári považujú za výhodu pri presnom nastavovaní teploty. No a potešiť vás okrem tohto môže aj ich samotná cena. Avšak má to svoje nevýhody. Medzi ne patrí napríklad zložitejšia údržba v porovnaní so sklokeramickými alebo indukčnými varnými doskami, ktorí majú rovný a hladký povrch. Tuto musíte čistiť horáky a iné časti. Taktiež, aj keď sa považuje tento typ za bezpečný, existuje tu riziko úniku plynu, Vzhľadom na to, že pri prevádzke horí plameň dochádza tu aj k určitému úniku tepla, takže toto nie je tiež jednou z potešujúcich správ.

Pri výbere ideálnej plynovej varnej dosky zvážte počet horákov, typ ovládania a bezpečnostné funkcie, ako je ochrana pred únikom plynu. Rozhodujúce je tiež zváženie svojich preferencií vzhľadom na dizajn a materiály, z ktorých sú dosky vyrobené.

Pri výbere varnej dosky je kľúčové zvážiť vaše individuálne potreby a preferencie. Sklokeramické varné dosky poskytujú moderný vzhľad a ľahkú údržbu, plynové dosky sú tradičnou a presnou voľbou, zatiaľ čo indukčné dosky ponúkajú efektívnosť a moderné technológie. Rozhodne zvážte poriadne svoj výber a vyberte si tú najlepšiu a najefektívnejšiu možnosť, ktorá vám bude vyhovovať.