Home / Bývanie / Na čom si dobre posedieť v záhrade?

Na čom si dobre posedieť v záhrade?

Záhradný nábytok je v súčasnosti už takmer nevyhnutnou výbavou záhrady, terasy, či aspoň balkóna.

Pod pojem záhradný nábytok totiž nepatria len pivné sety, či neforemné kusy guľatiny, nazvané “rustikálne”. Vlastne, pod tento pojem nepatrí ani jedno z toho.

Skutočný záhradný nábytok je plnohodnotný nábytok, prispôsobený na používanie vonku. Tomu je prispôsobené všetko. Samozrejme, že vo výbere nenájdeme niečo ako záhradnú posteľ. Zato záhradné kreslá  sedačky, kreslá, stoly či stoličky sú zastúpené v tisícoch tvarov, vyhotovení a množstve materiálov.

Samozrejme, pri voľbe záhradného nábytku býva drevo materiálom prvej voľby. Súčasná ponuka zahŕňa rôzne exotické drevá, pričom sa nemusí nevyhnutne jednať o drahé materiály. Aj napriek tomu však ponúkajú peknú kresbu, pevnosť a odolnosť voči poveternostným podmienkam. Tá sa ešte vylepšuje povrchovou úpravou (zvyčajne morením a natieraním olejom). Nedajte sa však pomýliť – aj drevený záhradný nábytok vyžaduje ochranu počas našej zimy a z času na čas obnovu povrchovej ochrany.

Výber vhodného dizajnu záhradného nábytku nezávisí len od záhrady, ale aj od celkového konceptu architektúry, do ktorej má záhradný nábytok zapadnúť. Pre mnohých preto bude vhodnejším riešením polyratan s oceľovou či hliníkovou kostrou. Polyratan (umelý ratan) sa dodáva vo viacerých odtieňoch, zvyčajne v tlmených pastelových farbách. Je príjemný, odolný a prispôsobený na jednoduché čistenie pomocou saponátu a vlažnej vody. Solídny predajca ponúkne k setu záhradného nábytku aj podušky, ktoré ladia k jeho typu a farbe – ak, samozrejme, nie sú priamo súčasťou balenia.

Keďže záhradný materiál sa využíva v našich zemepisných šírkach len časť (povedzme že polovicu) roka, nie je na zahodenie vyberať si vždy model, ktorý sa jednoducho skladá, stohuje a skladuje. Seriózni výrobcovia venujú tejto vlastnosti zvláštnu pozornosť a aj mnohopočetné sety záhradného nábytku je možné nastohovať do kvádra, ktorého rozmery nepresahujú rozmery bežného stola.