Home / Zdravie / Ako zabojovať proti lupinám?

Ako zabojovať proti lupinám?

S lupinami sa iste stretol aspoň raz v živote každý z nás. Príčinou ich vzniku môže byť nesprávna vlasová hygiena a starostlivosť, použitie nevhodných prípravkov na vlasy, nadmerný stres, zlá životospráva, či hormonálne zmeny. Zbaviť sa lupín môže byť beh na dlhé trate. Avšak, dá sa to!

Čo urobiť, aby lupiny zmizli

V prvom rade je potrebné zistiť, čo lupiny spôsobilo. Jedná sa o kožné ochorenie? Alebo lupiny vznikli kvôli častému farbeniu a sušeniu vlasov? Pokúste sa identifikovať, čo je príčinou ich vzniku. A potom pristúpte k riešeniu problému. Dôležité je urobiť nasledovné:

  1. Zvoľte si vhodný šampón proti lupinám

Šampónov proti lupinám je na trhu veľa. Preto nemôžete len tak siahnuť po prvom, na ktorý natrafíte. Najprv rozlíšte, či máte suché alebo mastné lupiny. Suché lupiny môžu spôsobovať agresívne farby na vlasy, kozmetika plná chémie, ale aj nešetrné česanie a úprava vlasov. V takom prípade si zvoľte šampón proti lupinám na suché vlasy. Mastné lupiny zase spôsobuje nadmerná produkcia mazu na pokožke hlavy. Vtedy je vhodný šampón na mastné vlasy s lupinami.

  1. Liečte ochorenie

Ak je príčinou vzniku lupín kožné ochorenie, napríklad seboroická dermatitída, zmeniť šampón nepostačí. V takom prípade navštívte lekára. To isté platí, ak lupiny vznikli kvôli inému kožnému ochoreniu, pri hormonálnych zmenách alebo v dôsledku oslabenej imunity.

  1. Zdravo sa stravujte

O tom, že strava vplýva na celkový zdravotný stav, iste nepochybujete. Ovplyvňuje tiež kvalitu vlasov a zdravie pokožky hlavy. Pri lupinách by ste mali stravu obohatiť o selén, zinok a vitamíny A, BE. Nájdete ich v rybách, vajciach, semienkach a samozrejme, v ovocí a zelenine.

  1. Zaobchádzajte s vlasmi šetrne

Pokožku hlavy pri umývaní vlasov nedrhnite. Používajte jemné kefy, ideálne z prírodného dreva. Obmedzte používanie fénu, kuliem a žehličiek na vlasy. Aspoň dovtedy, kým lupiny nezmiznú.

Ak sa vám dlhodobo nedarí lupiny odstrániť, neváhajte požiadať o radu lekárnika, ktorý vám odporučí ideálny šampón proti lupinám.