Home / Bývanie / Krtkovia v záhrade – ako sa ich zbaviť?

Krtkovia v záhrade – ako sa ich zbaviť?

Objavenie malých, sopečných kopcov pôdy na vašom trávniku vás môže najskôr priviesť k presvedčeniu, že vo vašom dvore je zriadená obrovská kolónia mravcov alebo to, že sa vaše dieťa zrejme nudilo a malo potrebu vylepšiť vám trávnik.

Tieto kopce sú však väčšinou dielom krtkov, ktoré sú najmä na jar premnožené. Zatiaľ, čo krtkovia sú osamelé stvorenia, môžu spôsobiť veľa škôd, čo trápi nejedného majiteľa veľkolepých záhrad či trávnatých plôch pred domom. Nájsť spôsob, ako sa rýchlo a účinne zbaviť krtkov či iných škodcov nie je náročné, avšak treba si ujasniť niekoľko základných faktov, vďaka ktorým sa ich zbavíte hravo aj vy.

O živote krtka …

Krtkovia žijú v zemi a väčšinu ich podzemných vykopávok človek nevidí. Keď však kopú tzv. tunely pri love potravy, pôda, ktorú odstránia zo zeme, sa vytlačí na povrch, čo následne spôsobuje nechcené krtince. Začiatkom jari sa škody spôsobené krtkami javia ako vyvýšené tunely vedúce z jedného krtinca do druhého. Počas letných mesiacov je ich hĺbenie často hlbšie. Na rozdiel od krtkov, hraboše nezanechávajú kopy pôdy pozadu, ale v oblasti sa často nachádzajú nory. Sú aktívne nad zemou rovnako ako cez deň, tak aj v noci, a to najmä na jar. Odpudzovač krtkov, či inak povedané plašič krtkov je preferovaný spôsob, ako sa účinne a bezpečne zbaviť nechcených krtkov z vášho pozemku.

Výhodou tohto cenovo dostupného prístroju je predovšetkým to, že vysiela nepríjemné signály, ktoré dané zviera odpudzuje. Odpudzovač hlodavcov či pasca na myši predstavuje rovnakú metódu, a teda využitie frekvencií na odpudenie živočíchov z vášho priestoru, čo je bezpečné nielen pre zviera, ale aj človeka. Ak si s výberom odpudzovača neviete dať predsa len rady, nechajte si poradiť od odborníkov, ktorí majú v tomto smere bohaté teoretické, ale najmä praktické zručnosti.