Home / Šport / Hladujete a kilá nejdú dole. Prečítajte si, ktoré spôsoby chudnutia fungujú

Hladujete a kilá nejdú dole. Prečítajte si, ktoré spôsoby chudnutia fungujú

Na raňajky si dáte celozrnný chlebík, obedové menu tvorí prevažne zelenina, medzitým ovocie a večer už iba voda. Namiesto očakávaného výsledku v podobe úbytku kilogramov len veľké sklamanie a frustrácia. Ručička na váhe sa nie a nie pohnúť nadol. Kým všetko začínate pripisovať zlému metabolizmu a genetickým predispozíciám, pamätajte, že nie každá forma chudnutia sedí každému. Kým niekto zhodí nadbytočné kilogramy pohybom, iní zas majú výborné výsledky s niektorou z diét či tabletkami na chudnutie.

V nasledujúcich riadkoch vám nielenže predstavíme tie najúčinnejšie spôsoby chudnutia, ale tiež poradíme, ktorý bude pre vás ten najlepší. Tak sa pozitívne nalaďte a hlavne to nevzdávajte, trpezlivosť a odhodlanie sú polovica úspechu.

1.      Pohybová aktivita

Zdá sa vám, že aj slimák je rýchlejší ako vaše spaľovanie? Tak je potom najvyšší čas to zmeniť. Jedným zo spôsobov ako zefektívniť metabolizmus prebytočných tukov je pohyb. Nemusíte sa hneď vybrať na celodennú turistiku alebo sa trápiť ťažkými cvikmi v posilňovni. Úplne vám postačí chôdza do práce, prípadne ľahká večerná prechádzka po okolí. Začínajte pomaly a postupne zvyšujte frekvenciu cvičenia. Najviac kalórií telo spáli pri aeróbnych aktivitách ako sú behanie, bicyklovanie, korčuľovanie a ďalšie.

Praktický tip: Pri cvičení nevenujte pozornosť iba jednej časti tela, ale naopak, snažte sa zapojiť do pohybu čo najviac svalov. Veľmi dobrým cvikom sú klasické drepy, ktoré nielen urýchľujú spaľovanie, ale aj spevňujú a formujú brušné svalstvo.

2.      Výber správnych potravín

Ako už určite viete, každé jedlo má iné zloženie a energetickú hodnotu. V procese chudnutia je dôležitá najmä pestrá a nutrične vyvážená strava. Vo vašom jedálničku by mali dominovať potraviny bohaté na bielkoviny, tak živočíšne (mäso, ryby, mliečne výrobky), ako i rastlinné (zemiaky, sójové produkty, ovsené vločky). Nevynechávajte však ani jedlá s obsahom zdravých tukov, ktorých zdrojom je avokádo, ľanové semienka či vlašské oriešky. Podobne je to tiež so sacharidmi. Jednoduché cukry s vysokým glykemickým indexom (biela múka, sladené nápoje) sa snažte nahradiť polysacharidmi, konkrétne ovocím ako banán, maliny, jablko, grep a pod.

Dobrá rada: Všímajte si kalorickú hodnotu potravín. Na to, aby ste skutočne schudli je potrebné sa dostať do tzv. kalorického deficitu. Čo v preklade znamená, že musíte spáliť podstatne viac kalórií ako prijať.

3.      Diéty

Hladovanie, sebazaprenie, stres a nedostatok energie. To všetko je už minulosťou. Aktuálne máte na výber z množstva rôznych druhov diét, ktoré sa navzájom diferencujú stravovacími programami, cenami a tiež dĺžkou trvania. Pozitívne ohlasy má keto diéta, ktorá funguje na princípe navodenia ketózy. Tá vzniká obmedzením príjmu sacharidov, v dôsledku čoho telo čerpá energiu z tukových zásob a vy tak chudnete. Na tomto princípe je založené aj chudnutie s diétou KetoMix, ktorá patrí medzi tie najobľúbenejšie. Svojim užívateľom ponúka 4 diétne programy a viaceré cenovo dostupné balíčky, vrátane niekoľkých tipov na chutné keto recepty.

4.      Tabletky na chudnutie

Posledným spôsobom chudnutia, ktorému sa budeme v tomto článku venovať sú tabletky na chudnutie. V lekárňach, ale i na internete sa stretnete s rôznymi druhmi, pričom len niektoré z nich sa môžu pochváliť skutočnými výsledkami. Nenakupujte teda unáhlene, dôkladne si preverte ich zloženie a schválenie Úradom verejného zdravotníctva. Taktiež sa nezabudnite pozrieť ani na to, aké majú s nimi skúsenosti ostatní užívatelia. Najlepšiu voľbu predstavujú tabletky na chudnutie z bylinných extraktov, ktoré nezaťažujú telo a nemajú vedľajšie účinky.

UPOZORNENIE: Nenakupujte tabletky na chudnutie cez inzertné portály a od pochybných predajcov bez jasne zverejnených kontaktných údajov danej spoločnosti.

Možností, ako schudnúť je skutočne mnoho. Ak sa veľmi neženiete do pohybovej aktivity a ste pracovne vyťažení, vyberte sa cestou niektorej z diét. Naopak, v prípade, že vás baví šport, avšak kilá stále nejdú dole, skúste zmeniť stravovacie návyky. Čítajte zloženie potravín, počítajte kalórie a uvidíte, že to pôjde. Myslite pozitívne a buďte trpezliví. Držíme vám palce.